Syrop dobry na wszystko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Syrop dobry na wszystko!

Koniec lata to świetny czas na przygotowywanie przetworów, którymi będziemy się raczyć w trakcie zimnych miesięcy. Oprócz ogórków kiszonych i konfitur, warto w naszej spiżarni trzymać samodzielnie przygotowane syropy. Owocowe i warzywne mikstury przydadzą się przy przeziębieniu lub jako dodatek do deserów.

SYROP Z MALIN

- 500 g malin

- 400 g cukru

Sposób przygotowania:

Umyj maliny i wrzuć do wygotowanego lub wypalonego wcześniej słoika. Zasyp cukrem.  Włóż zakręcony słoik do garnka i zalej do połowy wysokości wodą. Aby nie poruszał się, uszczelnij go bawełnianą szmatką. Gotuj przez pięć minut.

WIŚNIE W SYROPIE

- 2 kg wiśni

- 2,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Umyj owoce i wydrąż z nich pestki. Włóż do dużego garnka i zasyp połową cukru. Gotuj do wrzenia, mieszając co jakiś czas. Pozostaw do całkowitego wystudzenia - potrwa to kilka godzin. Gdy wywar wystygie, dodaj pozostały cukier i powtórz czynność. Po ponownym wystygnięciu, odlej sok do butelek a wiśnie pozostaw na 24h w temperaturze pokojowej. Następnego dnia zagotuj je ponownie i przełóż do wygotowanych wcześniej słoików.

SYROP Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

- 500 ml soku z owoców czarnego bzu

-400 g cukru

- sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Składniki zagotować, ściągnąć piankę i przelać gorący syrop do wyparzonych lub wypieczonych słoików lub butelek.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Chyba pora na czarny bez..
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Różne syropki łapię przez całe lato. Zaczynam od wiosny z syropem z mleczy, potem z pędów z sosny. A dalej stopniowo co dojrzewa..
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Czarny bez robię co roku:)