Surówka z rzepy w trzech smakach - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Surówka z rzepy w trzech smakach

Rzepa choć ma wiele wartości odżywczych rzadko gości na naszych stołach. Może to z powodu swojego ostrego smaku i charakterystycznego zapachu nie każdy po nią sięga. Pamiętajmy jednak, że wzmacnia ona organizm jest tania i smaczna, a surówka z rzepy to nie jedyna forma jej jedzenia. W kuchni możemy wykorzystać nie tylko jej bulwy, ale także liście.

Surówka z rzepy w trzech smakach

Autor zdjęcia/źródło: Surówka z rzepy@freepik.com

To warzywo, kojarzące się nam z krzepą i siłą, zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Odmiany o drobnych i delikatnych bulwach są hodowane jako żywność dla ludzi, zaś okazy większe, mniej smaczne przeznacza się na paszę dla zwierząt. Zawarte w niej mikro-i makroelementy to: potas, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo i cynk. Znajdziemy w niej także dużo witamin z grupy B i witaminy C. Rzepa jest to warzywo niskokaloryczne, które dostarcza nam dużo błonnika.

Na słodko lub na ostro

Bulwę rzepy, podobnie jak ziemniaki, możemy  piec, gotować i smażyć, zaś młode liście, gdy je przesmażymy na maśle z dodatkiem czosnku, świetnie zastąpią szpinak. Jednak najczęściej na naszych stołach gości surówka z rzepy. Bazą do niej jest tarta rzepa do której dodajemy różne dodatki. Możemy przygotować ją przygotować klasycznie z marchewką, jabłkiem i sokiem z cytryny lub na słodko z miodem, rodzynkami i orzechami.  


Surówka z rzepy z orzechami

Składniki:

  • 3 duże rzepy
  • 3 łyżki majonezu
  • garść orzechów włoskich
  • 2 jabłka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Rzepę i jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj majonez.
  2. Posiekane drobno orzechy, dopraw solą i pieprzem.
  3. Dokładnie wszystko wymieszaj i przechowuj w lodówce.



Surówka z rzepy i marchewki

Składniki:

  • biała rzepa
  • niezbyt duże 3 marchewki 
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Rzepę i marchewkę obierz.
  2. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
  3. Starte warzywa wymieszaj z majonezem.
  4. Dodaj czosnek i dopraw  do smaku.