Autor zdjęcia/źródło: Surówka z rzepy@freepik.com
To warzywo, kojarzące się nam z krzepą i siłą, zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Odmiany o drobnych i delikatnych bulwach są hodowane jako żywność dla ludzi, zaś okazy większe, mniej smaczne przeznacza się na paszę dla zwierząt. Zawarte w niej mikro-i makroelementy to: potas, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo i cynk. Znajdziemy w niej także dużo witamin z grupy B i witaminy C. Rzepa jest to warzywo niskokaloryczne, które dostarcza nam dużo błonnika.
Na słodko lub na ostro
Bulwę rzepy, podobnie jak ziemniaki, możemy piec, gotować i smażyć, zaś młode liście, gdy je przesmażymy na maśle z dodatkiem czosnku, świetnie zastąpią szpinak. Jednak najczęściej na naszych stołach gości surówka z rzepy. Bazą do niej jest tarta rzepa do której dodajemy różne dodatki. Możemy przygotować ją przygotować klasycznie z marchewką, jabłkiem i sokiem z cytryny lub na słodko z miodem, rodzynkami i orzechami.
Surówka z rzepy z orzechami
Składniki:
- 3 duże rzepy
- 3 łyżki majonezu
- garść orzechów włoskich
- 2 jabłka
- sól
- pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Rzepę i jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj majonez.
- Posiekane drobno orzechy, dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wszystko wymieszaj i przechowuj w lodówce.
Surówka z rzepy i marchewki
Składniki:
- biała rzepa
- niezbyt duże 3 marchewki
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Rzepę i marchewkę obierz.
- Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
- Starte warzywa wymieszaj z majonezem.
- Dodaj czosnek i dopraw do smaku.