Soczewica - przepisy SMACZNE I SPRAWDZONE
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
          
                      
              
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Soczewica i inne pyszne ziarenka@flikr.com/Rob&Dani                
                           
          
          Groch, soczewica lub fasolka. Te warzywa wspaniale sprawdzą się w naszej kuchni w chłodniejsze jesienne dni. Możesz z nich przygotować pyszne dania obiadowe i nie tylko. Przepisy z nich to także świetny pomysł na ciepłą i sytą kolację lub coś do chleba.
                    
          
            
                Fasolka po bretońsku, pierogi z soczewicą lub zupa grochowa. Może, by jednak inaczej, na przykład z soczewicy przygotuj pyszna sałatkę, natomiast czerwoną fasolkę wykorzystaj do meksykańskiej tortilli
Cebula z soczewicą
Składniki:
- 3 duże cebule
 
- 20 dag czerwonej soczewicy
 
- 2 ząbki czosnku
 
- 1 papryczka chili
 
- 2 łyżki oleju
 
- 1 łyżeczka soli
 
- 2 szczypty pieprzu
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Cebulę obierz, zetnij wierzchy i wyjmij z każdej po kilka środkowych warstw
 
- Wyjęte warstwy posiekaj drobno
 
- Obierz i posiekaj czosnek i papryczkę chili bez gniazda nasiennego
 
- Podsmaż posiekane składniki na oleju.
 
- Soczewicę przepłucz i osącz, następnie zalej wodą i gotuj do miękkości około 10 minut.
 
- Soczewicę wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw solą oraz pieprzem
 
- Farszem napełnij wydrążone cebule, ułóż je na blasze i nakryj folią aluminiową.
 
- Piecz około 30 minut w temp. 180 st.C
 
Pasta z żółtego grochu
Składniki:
- 1 szklanka łuskanego grochu (połówek)
 
- 4 ząbki czosnku 
 
- 1 cebula
 
- 1 łyzeczka soku nz cytryny
 
- łyżka masła
 
- 1/2 łyżeczki kurkumy
 
- szczypta ostrej mielonej papryki
 
- 2 łyżki oliwy
 
- sól
 
- pieprz kolorowy grubo mielony
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Groch opłucz, odsącz, zalej zimną wodą i odstaw na 4-6 godzin.
 
- Odsącz groch, zalej go świeżą wodą i dodaj obrany z łusek czosnek.
 
- Gotuj, aż groch będzie miękki.
 
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
 
- Dodaj cebulę do grochu i zmiksuj.
 
- Dopraw solą, sokiem z cytryny, kurkumą i papryką.
 
- Dolej oliwy i wymieszaj
 
- Na końcu dodaj pieprz.
 
                 
                    
                    
                 
                
                                                            
                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora