Opublikowany przez:
monika.g
2015-04-22 13:44:45
Cykoria najlepiej smakuje na surowo. Idealnie komponuje się z sosem winegret, a także orzechami, serami (gorgonzola, kozi, parmezan, feta), owocami - jabłkami i gruszkami czy wędlinami. Sałatki z cykorii to najpowszechniejszy sposób na jej przyrządzenie, ale nie jedyny. Jej liście mogą być elementem ozdobnym i służyć do podawania w nich innych sałatek czy przekąsek.
Swój lekko gorzki smak cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Poza tym wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego i nerek. Korzystnie wpływa również na wygląd naszej skóry, bo zawiera betakaroten, który poprawia koloryt skóry oraz witaminę A wykazującą działanie odmładzające.
SAŁATKI Z CYKORII - PRZEPISY
Sałatka gruszkowa z cykorią
Składniki:
4 gruszki
100 g orzechów włoskich
200 g ostrego sera żółtego
3 małe cykorie
Sos:
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki sosu z cytryny
1 łyżeczka cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
• Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
• Ser żółty pokrój w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm.
• Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
• Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i włóż do zimnej wody, aby nie ściemniały. Bezpośrednio przed wymieszaniem sałatki, gdy reszta składników jest gotowa, pokrój gruszki w kostkę 1 cm x 1 cm i od razu wymieszaj z sosem. Wtedy gruszki będą mieć jasny kolor.
• Odciśnij końcówki cykorii, porozdzielaj liście i wyłóż nimi salaterkę na obwodzie.
• Na środek wyłóż gotową sałatkę.
Owocowa sałatka z cykorią
Składniki:
2 spore pomarańcze
3 banany
kostka (200g) twarogu
3 cykorie
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
cukier trzcinowy
Wykonanie KROK PO KROKU:
Czerwona sałatka z cykorii
Składniki dla 4 osób:
3 średnie czerwone cykorie
2 małe jabłka lub 1 większe
sok z 1/2 cytryny
50 g orzechów włoskich
Sos:
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki octu jabłkowego (cydru jabłkowego)
200 ml płynnej śmietanki kremówki
sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
Można użyć też mniej słodkiej odmiany jabłek, jeśli chcemy, aby sałatka miała mniej słodkiego posmaku.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!