Rogale Marcińskie i gęsina na Dzień Niepodległości - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Rogale Marcińskie i gęsina na Dzień Niepodległości

11 listopada to ważna data dla wszystkich Polaków. Tego dnia Polska odzyskała niepodległość po 123 latach zaborów. W ten dzień narodowej zadumy powinniśmy zasiąść w rodzinnym gronie przy stole i wspólnie zasmakować polskich smacznych potraw.


Foto: Rogale@flikr.com/Luis Guilherme Fernandes


Rogale Marcińskie


Składniki:


Na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 120 g cukru
  • 140 g masła
  • 2 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g masła (zamrożonego)

Na farsz:

  • 500 g białego maku
  • po 100 g biszkoptów, orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, daktyli bez pestek
  • 300 g cukru pudru ( w zależności od upodobań)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3-4 jajka

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 6-8 łyżek wody
  • 100 g blanszowanych, posiekanych migdałów

Wykonanie ciasta KROK PO KROKU:

  1. Drożdże połącz z łyżką cukry, dwiema łyżkami mąki i 100 ml lekko podgrzanego mleka. Wymieszaj i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce.
  2. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę i dodaj zaczyn i lekko podgrzane mleko.
  3. Dodaj resztę mąki wymieszanej z solą i wymieszaj ciasto.
  4. Dodawaj stopniowo 140 gr stopionego masła i mieszaj aż ciasto całkowicie je wchłonie.
  5. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrób je jak na pierogi. Ciasto po wyrobieniu powinno być trochę luźniejsze niż ciasto na pierogi.
  6. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt (35 cm x 55cm)
  7. Schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż je na 2/3 powierzchni ciasta zostawiając 1,5 cm wolnego od masła przy krawędziach.
  8. Ciasto złóż na trzy części i ponownie je rozwałkuj
  9. Ponownie ciasto złóż na 3 części i szczelnie owiń folią spożywczą
  10. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. 
  11. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj  i złóż na 3 części.
  12. Włóż ciasto ponownie do lodówki na godzinę.
  13. Wałkowanie i składanie powtarzaj jeszcze dwukrotnie w godzinnych odstępach.
  14. Po ostatnim składaniu ciasto szczelnie owiń folią i wstaw do lodówki na całą noc.
  15. Ciasto wyjmij z lodówki na pół godziny przed robieniem rogali.

Wykonanie farszu KROK PO KROKU:

  1. Mak wypłucz i zalej wrzątkiem.
  2. Gotuj na małym ogniu około 40 minut
  3. Przelej mak na gęste sito i zostaw na godzinę do odcedzenia.
  4. Mak zmiel trzykrotnie.
  5. Na tych samych oczkach zmiel daktyle, migdały, orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  6. Do zmielonych mas dodaj 3 jajka i wymieszaj ze sobą ręcznie. Powinny dać się łatwo formować.
  7. Masę odstaw do lodówki na noc.
  8. Ciasto  podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszym boku o długości ok. 22-23 cm. 
  9. Z prostokąta  wytnij trójkąty o podstawie ok. 12 cm i na każdy z nich nałóż solidną porcję maku pomijając jedynie ok. 3 cm czubka, który musi znaleźć się pod rogalem.
  10. Rogaliki zwijaj zaczynając od dłuższej krawędzi. 
  11. Po pierwszym zawinięciu natnij środek ciasta do połowy złożenia ), odciągnij lekko na boki i dalej zwijaj.
  12. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką. Na blasze ułóż rogale,posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem i odstaw do wyrośnięcia na  20 minut. 
  13. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz około 18 minut, do zrumienienia. 
  14. Kiedy rogaliki ostygną posmaruj je lukrem.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Przyjęcie - smaczne i łatwe!>>

Dynia nie tylko na zupę! ORYGINALNE PRZEPISY>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika hokus pokus
    hokus pokusIkona zgłaszania komentarza
    A ja co roku zamawiam kuriera z rogalami prosto z Poznania :) Oryginalne!
  • Awatar użytkownika GeorgeSullivan1959
    GeorgeSullivan1959Ikona zgłaszania komentarza
    Niestety na ten rok już spóźniona, ale na kolejny na pewno zrobię dla samego gestu :)
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    No to pieczemy dziś pieczemy! Szkoda że nie w każdym regionie takie robią..