Rogale Marcińskie i gęsina na Dzień Niepodległości - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Rogale Marcińskie i gęsina na Dzień Niepodległości

Rogale Marcińskie i gęsina na Dzień Niepodległości

Autor zdjęcia/źródło: Rogale Marcińskie @ freepik/pressfoto

11 listopada to ważna data dla wszystkich Polaków. Tego dnia Polska odzyskała niepodległość po 123 latach zaborów. W ten dzień narodowej zadumy powinniśmy zasiąść w rodzinnym gronie przy stole i wspólnie zasmakować polskich smacznych potraw.


Obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki Święto Dziękczynienia to okazja do wspólnego zjedzenia indyka. Tradycja ta trwa niezmiennie od XVI wieku. Nasze narodowe święto  reprezentuje polska gęsina. Niestety pojawia się ona na naszych stołach rzadko, chociaż kiedyś zajadaliśmy się nią od św. Marcina, przez święta Bożego Narodzenia , aż do końca zimowego karnawału. Prawie w całej Europie w dniu św. Marcina z Tours na stołach pojawia się pieczona gęś. W Polsce tradycja ta odrodziła się dopiero niedawno ale zyskała dodatkowo patriotyczny wymiar związany z datą 11 listopada.

Gęsina

Mięso z gęsi jest dosyć kaloryczne w porównaniu z innymi gatunkami drobiu, jednak ma wśród nich najkorzystniejszy skład tłuszczów. Jest ono bogate w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym tak istotne dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Dlatego też gęsina polecana jest osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe. Warto także docenić to, że mięso z gęsi dostarcza wielu cennych witamin – A, E, witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyny – oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, przez co wpływa na wydolność organizmu.
Badania wskazują na pozytywny wpływ gęsiny na samopoczucie i zaburzenia nastroju, a tłuszcz gęsi uznaje się za afrodyzjak.


A oto nasze propozycje na świąteczny obiad:


Pieczona gęś z jabłkami

Składniki:

  • ok. 5 kg gęś
  • 5 jabłek
  • 6 łyżek majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Gęś namocz w wodzie z 2 łyżkami soli przez całą noc.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę do małej miski. 
  3. Dodaj 1 łyżkę soli, 5 łyżek majeranku, 1 łyżkę pieprzu i wymieszaj. 
  4. Natrzyj przyprawą gęś, zaczynając od jej środka, a kończąc na grzbiecie. 
  5. Piecz mięso przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 
  6. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze około 2 godzin.
  7. Co jakiś czas polewaj gęś wytapianym się z niej  tłuszczem.
  8. Wyjmij gęś z piekarnika. 
  9. Wydrąż pestki z jabłek i pokrój je na cząstki.
  10. Obsyp jabłka łyżką majeranku, łyżką soli oraz łyżką pieprzu i wymieszaj. 
  11. Włóż owoce do środka gęsi, a mięso wstaw z powrotem do piekarnika. 
  12. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika hokus pokus
    hokus pokusIkona zgłaszania komentarza
    A ja co roku zamawiam kuriera z rogalami prosto z Poznania :) Oryginalne!
  • Awatar użytkownika GeorgeSullivan1959
    GeorgeSullivan1959Ikona zgłaszania komentarza
    Niestety na ten rok już spóźniona, ale na kolejny na pewno zrobię dla samego gestu :)
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    No to pieczemy dziś pieczemy! Szkoda że nie w każdym regionie takie robią..