Jesteś banalna w kuchni? Kiedyś nie byłaś… Kiedyś wdrapywałaś się przez żołądek do serca, a teraz? Koniec z obwinianiem się, za partnerskie niepowodzenia. Trzy przystawki na Wielkanoc i Twój łakomczuch zaśpiewa Tobie wiosenną lambadę pod balkonem. Eh… gdyby życie było takie proste jak te przepisy…
Autor zdjęcia/źródło: Przystawki na Wielkanoc – przepisy @ pixabay.com
Uwielbiam jeść, a jeszcze bardziej gotować, a jeszcze najbardziej to widzieć jak moje łakomczuchy smakują moje pomysłowe potrawy. Tym razem mam dla Was kilka niebanalnych przepisów na przystawki na Wielkanoc. Przepisy niebanalne i niekonwencjonalne. Jajka? Owszem będą.. Takich jednak jeszcze nie znacie. Pozostałe przepisy na kolejnych stronach. Gotowe na błyski w oczach gości i podziw męża i…teściowej? Dobra, wiem. Na tą ostatnią nigdy nie jest się gotowym, zatem przejdźmy do kuchni. Zapraszam do familijnego gotowania.
Przystawki na Wielkanoc - przepisy
SAKIEWKI Z KURCZAKA Z DODATKAMI
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 60 g sera pleśniowego (użyłam owczego, może być kozi ewentualnie krowi)
- 1 pomidor
- 1 gałązka szczypiorku
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka w proszku, suszone oregano, oliwa extra, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek.
- Zrobić z nich sakiewki. Położyć na desce, każdą pierś przekroić pionowo lub na ukos na 2 połówki (otrzymamy 4 porcje kurczaka). W każdej połówce, od góry, zrobić pionowe nacięcie wzdłuż filetu, rozchylić boki kurczaka i poszerzyć nieco powstałą sakiewkę robiąc boczne nacięcia również w środku kieszonki (aby zmieściło się więcej nadzienia). Można też nie kroić filetu na pół tylko zrobić jedną większą sakiewkę z jednego filetu.
- Mięso doprawić z każdej strony solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, następnie polać oliwą, skropić niewielką ilością soku z cytryny, wymieszać, odłożyć na ok. 30 minut a najlepiej na godzinę jeśli mamy czas.
- Nadzienie: ugotowaną kaszę jaglaną doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz ser kozi pokrojony w kosteczkę, wymieszać i nałożyć do kieszeni kurczaka.
- Na wierzchu położyć plaster pomidora, doprawić go solą, pieprzem, suszonym oregano i skropić odrobiną miodu lub syropu klonowego i oliwą extra.
- Ułożyć na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec przez 25 minut (małe sakiewki) oraz ok. 30 minut (duże). Podawać np. z sałatką.
Przystawki na Wielkanoc – zobacz inne przepisy>>