Jedzenie porzeczek czerwonych zalecane jest przy przeziębianiach, grypie a nawet anginie. Stosunkowo duża zawartość witaminy C, prowitaminy A, cukrów, soli mineralnych i kwasów organicznych wpływa na ich właściwości dietetyczne. Bogaty skład chemiczny owoców ma dla organizmu zbawienne działanie. Porzeczki bowiem oczyszczają, działają moczopędnie, odtruwają oraz wzmacniają organizm. Spożywanie ich zalecane jest wielu schorzeniach jak przy reumatyzmie, braku łaknienia, niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych a także przy kamicy moczowej, schorzeniach wątroby, zaparciach, kolkach, miażdżycy naczyń oraz dolegliwościach serca.
Wiadomo, że sezonowe pachnące owoce najlepiej smakują jedzone prosto z krzaczka. Jednak, jak tu nie skusić się na przygotowanie domowej słodyczy z dodatkiem porzeczek.
Tarta ze świeżymi porzeczkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- kostka masła
- 20 dag czerwonych porzeczek
- łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z miękkim masłem i żółtkami.
- Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części.
- Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodajemy cukier.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jednym kawałkiem ciasta wykładamy dno formy.
- Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Wyjmujemy i posypujemy porzeczkami. Owoce przykrywamy ubitą pianą.
- Wierzch posypujemy startą drugą częścią ciasta.
- Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.