Kolejna propozycja to nadal pączki serowe, ale każdy z przepisów ma trochę inne składniki.
Pączki serowe nr 1
Składniki (na ok. 25 sztuk wielkości małej mandarynki):
- duże opakowanie( 400 ml) serka homogenizowanego ( naturalnego lub waniliowego) lub 300 g zmielonego, białego sera
- dwie szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru jeśli serek był słodki, homogenizowany, 3 łyżki - jeśli używamy białego sera lub serek był naturalny
- szczypta soli
- kieliszek wódki, spirytusu lub octu (by pączki wchłaniały mniej tłuszczu)
- cukier puder do posypania lub drobny cukier wymieszany z cynamonem
- ok. 1 l oleju do smażenia
Wykonanie KROK PO KROKU:
Ser wymieszaj z jajkami i cukrem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj na jednolitą masę.
W dużym, niezbyt wysokim garnku lub frytownicy rozgrzej olej. Przy pomocy małej łyżki do lodów lub innej porcjującej łyżeczki (np. od mleka w proszku, syropu itp.) nabieraj porcje i wrzucaj do garnka. Łyżeczkę z ciastem wycieraj o brzeg miski, pączki i tak wyjdą okrągłe. Można ją zanurzać co jakiś czas w zimnym oleju, by ciasto łatwo się od niej odklejało.
Smaż do dość mocnego zrumienienia po obu stronach. Pączki łatwo się obracają, lekko popchnięte widelcem.
Wykładaj gotowe pączki na talerz przykryty ręcznikiem papierowym i oprósz cukrem pudrem.
Pączki serowe nr 2
Składniki:
- 250 g białego sera półtłustego
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
- 125 ml kwaśniej śmietany
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie KROK PO ROKU:
Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu kieliszka wykrawamy kółeczka.W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru.Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Czekamy na komentarze, jak Wam się udały pączki serowe.