Pączki pieczone - ZASKAKUJĄCO PYSZNE! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pączki pieczone - ZASKAKUJĄCO PYSZNE!

Niektórzy uważają, że pączki zawsze wyglądają tak samo i ciężko zrobić takie, aby wyróżniały się wśród innych. Nic bardziej mylnego. Oto przepis na pączki pieczone, które zachwycą twoją rodzinę.

Jeśli wolisz pączki z nadzieniem to dobrym wyborem będą pączki pieczone z nadzieniem budyniowym. Oto przepis:


Składniki:

  • torebka cukru waniliowego,
  • ½  kg mąki,
  • ½ szklanki mleka,
  • 8 dag drożdży, 
  • 7 żółtek,
  • szklanka śmietany 18%,
  • odrobina soli,
  • łyżka spirytusu lub octu, piwa,
  • 2 łyżki cukru,
  • litr oleju do smażenia pączków,

Masa budyniowa:

  • budyń śmietankowy,
  • półtora szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 żółtko,

Wykonanie KROK PO KROKU:

Rozrób drożdże w  ¼ szklanki ciepłego mleka i dodaj 1 łyżeczkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby trochę podrosło. Następnie dodaj mąkę, 1 łyżkę cukru, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, sól i spirytus. Dobrze wyrób ciasto , posyp je mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około ½ godziny.

Masz teraz czas na przygotowanie masy budyniowej.

Dodaj do mleka proszek budyniowy, żółtko oraz  mąkę i wszystko razem zagotuj. Gotową masę powinnaś teraz ostudzić.

Jeśli ciasto wyrosło uformuj kule (wielkość według uznania). Powstałe kulki delikatnie spłaszczamy i łyżeczką wkładamy masę budyniową. Dokładnie zlep brzegi, aby masa nie „uciekła” z pączka. Tak przygotowywane pączki możesz umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je, aby jeszcze trochę podrosły. Po tym czasie włóż je do piekarnika, który wcześniej rozgrzałaś do 180oC. Gdy pączki się zarumienią wyjmij je z piekarnika, po ostygnięciu możesz skosztować swojego wypieku. Smacznego!

 Daj znać, czy pączki się udały. Czekamy na komentarze :)


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika joasjoas
    joasjoasIkona zgłaszania komentarza
    Ciekawe....nie jadłam nigdy pieczonych pączków!!! Ale w sumie wydają się mniej pracochłonne niż tradycyjne :-)