Opublikowany przez: monika.g 2015-05-12 16:58:29
(pixabay.com @ owoce egzotyczne)
Rambutan
Owoce wielkości śliwki są pokryte twardą skórką z miękkimi włoskami, które mogą mieć kolor purpurowy, żółty lub pomarańczowy z żółtozielonymi końcami. Przezroczysty miąższ jest słodki, soczysty i ma mocny, orzeźwiający zapach. Po przełamaniu owocu najlepiej wyjadać go łyżeczką. Obrany owoc można dodawać do sałatek i deserów, potraw z drobiu i wieprzowiny. Wybieraj owoce dojrzałe – bez zielonych plamek na skórce. Rambutan dostarcza dużo witaminy B12 i C oraz protein, fosforu i wapnia.
Beza z rambutanem
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (3/4 szklanki). Na papierze do pieczenia narysować kółko wielkości talerza obiadowego i na nie wyłożyć białko.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i w tej temperaturze piec bezę 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze około 1,5 godziny.
Ponownie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni, uchylić lekko drzwiczki piekarnika i w taki sposób suszyć bezę przez około godzinę. Wyłączyć piekarnik nie wyjmując ciasta, aż całkowicie ostygnie.
Bitą śmietanę ubić z 1/4 szklanki cukru i zagęszczaczem i za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć śmietanę na spód bezowy. Owoce odsączyć z syropu i udekorować nimi tort.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
mamadwojga 2015.05.17 09:07
Sałatka z granatem.... omniom mniom .... Ale mi się zachciało takiego przysmaku....
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.