Mięsa w jesiennej odsłonie
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
          
                      
              
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Mięsa w jesiennej odsłonie@pixabay.com                
                           
          
          Jesień to przede wszystkim czas zbiorów cennych i smacznych warzyw. Warto więc o tym pamiętać i umieścić je w domowym jadłospisie. 
                    
          
            
                Korzystaj z sezonu, kiedy są  najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.
Zapiekanka z jesiennymi warzywami
 
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
 
- 1 czerwona cebula
 
- 400 g mięsa mielonego (z rostbefu)
 
- 1 łyżka sosu worcesteire
 
- mała dynia
 
- 400 ml passaty
 
- 1 papryka
 
- po łyżeczce tymianku, oregano i bazylii (najlepiej świeżych)
 
- 3 łyżki śmietany 30 % 
 
- 3 łyżki tartego parmezanu 
 
- 1 torebka ugotowanego ryżu (użyliśmy jaśminowego, lecz dobry też będzie arbario lub basmati)
 
- 100 g tartego, ciągnącego się sera
 
Wykonanie KROK PO KROKU
- Dynię hokkaido i paprykę pokrój w kostkę.
 
- Podsmaż czosnek i czerwoną cebulkę, aż będą szkliste. 
 
- Dodaj mielone mięso, sos worcesteire, śmietankę, gdy się zetnie, dodaj passatę, dynię i paprykę oraz dopraw świeżymi ziołami i parmezanem.
 
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj ryż. 
 
- Włóż pierwszą część do połowy naczynia żaroodpornego, na to połóż połowę sera.
 
- Czynność powtarzaj z drugą częścią farszu i sera.
 
- Piecz około 40 minut. 
 
- Zapiekankę przykryj folią aluminiową, żeby ser się nie przypalił lub wierzch posyp serem na 10 minut przed końcem pieczenia.
 
Cielęcina z fasolką szparagową
Składniki:
- 40–50 dag cielęciny pokrojonej w kostkę
 
- mąka do panierowania mięsa 
 
- fasolka szparagowa 
 
- 2 papryki czerwone, pokrojone w paski 
 
- 2–4 pomidory malinowe, pokrojone w ćwiartki 
 
- 1 cebula, pokrojona w plasterki 
 
- pęczek dymki 
 
- 4 posiekane ząbki czosnku 
 
- czarne oliwki 
 
- sól, pieprz lub ostra papryka mielona 
 
- olej słonecznikowy 
 
- białe wino, bulion lub woda
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Fasolkę szparagową ugotuj na parze tak na półtwardo.
 
- Na patelni o grubym dnie rozgrzej  olej, obsmaż  kostki mięsa osolone i oprósz mąką.
 
- Smaż po kilka, aby nie zaczęły się dusić, tylko zrobiły się rumiane. 
 
- Wyjmij je i odłóż do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się dusiła potrawa.
 
- W tym samym tłuszczu obsmaż cebulę i posiekaj czosnek, dołóż ją do mięsa. 
 
- Dolej trochę oleju, mieszając smaż paprykę. Dodaj do niej pomidory, a na końcu oliwki. 
 
- Chwilę trzymaj na ogniu mieszając.
 
- Do naczynia z mięsem dodaj warzywa z patelni oraz podgotowaną fasolkę, przekrojoną na pół.
 
- Na patelnię wlej wodę, bulion lub białe wino, zagrzej i  rozprowadź przysmażone resztki mięsa i warzyw z patelni. 
 
- Płynem zalej zawartość żaroodpornego naczynia. Starannie przykryj folią aluminiową podwójnie złożoną lub dopasowaną pokrywką
 
                 
                    
                    
                 
                
                                                            
                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora