Majówka - POZNAJ PRZEPISY NA PYSZNE DANIA! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Majówka - POZNAJ PRZEPISY NA PYSZNE DANIA!

Początek maja to idealna okazja na spędzenie czasu z rodziną i znajomymi. Grill lub piknik z pysznymi potrawami to udana majówka! Poznaj przepisy na pyszne dania!

Sałatka cezar

Składniki, 2 porcje:

• 2 jajka (polecam taką metodę gotowania)

• 4 - 6 plasterków chudego boczku cienko pokrojonego
• kilka lub kilkanaście grzanek np. z domowej ciabatty lub bagietki
• główka sałaty rzymskiej
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 4 łyżki tartego parmezanu

opcjonalnie:                 

• kilka pomidorków koktajlowych


Sos:

1 żółtko
1/3 ząbka czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu worcestershire
6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały)

WYKONANIE KROK PO KROKU:
Przygotować sos: najlepiej użyć pojemnika blendera (rozdrabniacza), wbić do niego żółtko, dodać czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire i wszystko zmiksować. Dolać 2 łyżki oleju i miksować przez około 1 minutę, wlać kolejne 2 łyżki oleju i znów miksować przez około 1 - 2 minuty. Dodać resztę oleju i miksować przez około 1 - 2 minuty aż sos będzie gęsty i puszysty. Wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem, w razie potrzeby dodać wodę (około 1 - 2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji).

Ugotować jajka (włożyć do ciepłej wody i gotować 4 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą), obrać ze skorupek. Boczek położyć na rozgrzanej patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut raz przewracając aż będzie podtopiony i ładnie zrumieniony. Odłożyć na ręczniki papierowe.

Przygotować grzanki: cienko pokroić bagietkę lub ciabattę, ewentualnie pokroić pieczywo w kosteczkę, opiec w tosterze lub na blaszce w piekarniku. Sałatę opłukać i dokładnie osuszyć.
Sałatę ułożyć na talerzach, doprawić solą. Położyć grzanki oraz pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Dodać przepołowione jajko oraz przepołowione pomidorki jeśli ich używamy (jajka i pomidorki oprószyć solą morską). Wszystko skropić sosem. Posypać tartym parmezanem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.


Z naszymi propozycjami potraw, każda majówka będzie ucztą dla podniebienia!


Jak spędzacie majówkę? Przygotowujecie coś specjalnego?

Zapraszamy do rozmowy na forum :)