Zupa z dynią i pieczonymi kasztanami
Składniki:
- kilka kawałków wędzonego boczku (pominęłam)
- 2 cebule, posiekane
- około 1kg dyni – miąższ wykrojony i pokrojony na kawałki
- kilka listków rozmarynu
- 50 g grzybów shitake, namoczonych wcześniej w gorącej wodzie (można użyć innych grzybów suszonych, ale wtedy zupa będzie miała bardziej wyrazisty smak i zapach)
- około 1,5 litra wywaru z warzyw lub dobrej jakości bulionu
- łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie, jednak polecam!)
- solidna szczypta chilli w płatkach
- sól, pieprz do smaku
do smażenia: masło klarowane (lub olej, oliwa z drugiego tłoczenia).
około 500g kasztanów jadalnych (waga przed upieczeniem)
WYKONANIE KROK PO KROKU:
Przygotowanie kasztanów:
Nagrzewamy piekarnik do 200C. Kasztany nacinamy ostrym nożem na krzyż (ostrożnie!), wysypujemy do foremki i wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut. Kilkakrotnie uchylamy piekarnik i potrząsamy foremką aby kasztany jednolicie się upiekły. Kasztany są gotowe, kiedy skorupki zaczynają pękać i unosi się znad nich lekko orzechowy zapach.
Kasztany odstawiamy na około 15 minut do przestudzenia i jeszcze ciepłe obieramy ze skorupek. Jeśli kupiliście świeże kasztany, pójdzie szybko i gładko:-) Gdyby któreś orzechy były zczerniałe – odrzucamy je na bok.
Przygotowanie zupy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule i rozmaryn, czekamy aż cebula zmięknie (około 5 minut). Dorzucamy obrane kasztany i nadal smażymy przez około 5 minut. Dorzucamy resztę składników: grzyby, dynię, rozmaryn. Gotujemy pod przykryciem, na malutkim ogniu, aż dynia nieco zmięknie (około 15-20 minut). Dolewamy bulion, sos Worcestershire. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed podaniem miksujemy blenderem i dokładnie doprawiamy do smaku.
Zupa będzie słodkawa i nieco „ziemista”, jednak kwaśna śmietana przełamie ten smak.
Podajemy w podgrzanych naczyniach razem ze śmietaną, grzankami, prażonymi ziarnami kakao. Można skropić oliwą.