Kasztany jadalne przepis WYJĄTKOWY I PYSZNY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kasztany jadalne przepis WYJĄTKOWY I PYSZNY

Kasztany jadalne to rarytas, któremu nie sposób się oprzeć. Kto ich jeszcze nie próbował, właśnie w listopadzie ma ku temu okazję. Potwierdzamy, że warto skosztować i polecamy nasz pomysł na kasztany jadalne. Przepis z pewnością Was zaskoczy!

Zupa z dynią i pieczonymi kasztanami

Składniki:

  • kilka kawałków wędzonego boczku (pominęłam)
  • 2 cebule, posiekane
  • około 1kg dyni – miąższ wykrojony i pokrojony na kawałki
  • kilka listków rozmarynu
  • 50 g grzybów shitake, namoczonych wcześniej w gorącej wodzie (można użyć innych grzybów suszonych, ale wtedy zupa będzie miała bardziej wyrazisty smak i zapach)
  • około 1,5 litra wywaru z warzyw lub dobrej jakości  bulionu
  • łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie, jednak polecam!)
  • solidna szczypta chilli w płatkach
  • sól, pieprz do smaku

do smażenia: masło klarowane (lub olej, oliwa z drugiego tłoczenia).

około 500g kasztanów jadalnych (waga przed upieczeniem)

WYKONANIE KROK PO KROKU:

Przygotowanie kasztanów:

Nagrzewamy piekarnik do 200C. Kasztany nacinamy ostrym nożem na krzyż (ostrożnie!), wysypujemy do foremki i wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut. Kilkakrotnie uchylamy piekarnik i potrząsamy foremką aby kasztany jednolicie się upiekły. Kasztany są gotowe, kiedy skorupki zaczynają pękać i unosi się znad nich lekko orzechowy zapach.

Kasztany odstawiamy na około 15 minut do przestudzenia i jeszcze ciepłe obieramy ze skorupek. Jeśli kupiliście świeże kasztany, pójdzie szybko i gładko:-) Gdyby któreś orzechy były zczerniałe – odrzucamy je na bok.

Przygotowanie zupy.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule i rozmaryn, czekamy aż cebula zmięknie (około 5 minut). Dorzucamy obrane kasztany i nadal smażymy przez około 5 minut. Dorzucamy resztę składników: grzyby, dynię,  rozmaryn. Gotujemy pod przykryciem, na malutkim ogniu, aż dynia nieco zmięknie (około 15-20 minut). Dolewamy bulion, sos Worcestershire. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed podaniem miksujemy blenderem i dokładnie doprawiamy do smaku.

Zupa będzie słodkawa i nieco „ziemista”, jednak kwaśna śmietana przełamie ten smak.

Podajemy w podgrzanych naczyniach razem ze śmietaną, grzankami, prażonymi ziarnami kakao. Można skropić oliwą.

Najnowsze komentarze

  • 79.189.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    super sklep bardzo pyszne kasztany http://clementfaugier.pl
  • 79.189.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    pyszne kasztany jadalne sprawdzony sklep polecam http://clementfaugier.pl
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Miała bym ochotę kiedyś spróbować.. choć nie natknęłam się jeszcze na nie w sklepie.