Opublikowany przez:
LTM
2013-12-23 10:22:51
Potrawy nakładajmy na mniejszy talerz. Dobrze jest również nałożyć sobie od razu wszystko co chcemy zjeść. Widok pełnego talerza spowoduje, że zjemy mniej. Zaczynajmy od ryb i produktów białkowych – żołądek rozpocznie trawienie i szybciej odczujemy sytość. – Podczas ucztowania pijmy niskokaloryczny kompot z suszu, który ułatwi naszemu organizmowi świąteczne trawienie. Jeśli nie jesteśmy smakoszami suszu możemy pić po prostu czerwoną herbatę, miętę lub melisę – tłumaczy Angelika Kargulewicz, dietetyk i wykładowca Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu.
Jedzenie popularnych w okresie zimowym jabłek, pomarańczy, mandarynek czy grejpfrutów również jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Owoce te nie tylko mają niewiele kalorii, ale także dostarczają witamin, a zawarty w nich błonnik i kwasy ułatwiają trawienie – dodaje Angelika Kargulewicz. Pamiętajmy również, że po obfitym posiłku najlepiej jest choć trochę się poruszać. Spacer znacznie ułatwi pracę naszej wątrobie i jelitom.
Przepełniony brzuch często powoduje, że biesiadowanie przestaje być dla nas przyjemnością. Nadmierne jedzenie prowadzi do podniesienia poziomu cukru, po czym dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny, spadku cukru, a to z kolei powoduje senność, brak energii, a nawet rozdrażnienie. Nie odbierajmy, więc sobie przyjemności nieprzemyślanym łakomstwem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!