Jak myć cytrusy, by pozbyć się z ich skórki pestycydów? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak myć cytrusy, by pozbyć się z ich skórki pestycydów?

Jak myć cytrusy, by pozbyć się z ich skórki pestycydów?

Autor zdjęcia/źródło: 8photo (Freepik)

Pomarańcze i mandarynki to owoce, które uwielbiamy jeść w okresie zimowym. I słusznie, ponieważ są bogate w witaminę C, minerały oraz błonnik. Ponadto cytrusy są bardzo smaczne, co sprawia, że chętnie sięgają po nie także dzieci. Niestety skórki cytrusów mogą być pokryte woskiem oraz różnymi środkami ochrony roślin w celu ich zabezpieczenia przed gniciem czy uszkodzeniami.

Czy to znaczy, że powinniśmy zrezygnować z ich jedzenia? Nie. Jednak cytrusy należy myć w taki sposób, aby ograniczyć ryzyko spożycia szkodliwych substancji.

Cytrusy – doskonałe uzupełnienie diety

Grejpfruty ze względu na swoją niską kaloryczność chętnie wybierane są jako element diety przez osoby starające się obniżyć swoją wagę. Cytryna stanowi z kolei częsty dodatek do herbaty czy deserów, a pomarańcze i mandarynki to doskonała przekąska pomiędzy posiłkami. I słusznie, albowiem cytrusy są bardzo zdrowymi owocami i warto uwzględnić je w naszym codziennym jadłospisie.

Pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty stanowią bogate źródło witaminy C, która znana jest ze swoich właściwości wspierających nasz układ odpornościowy, co w okresie jesienno-zimowym jest bardzo ważne. Cytrusy zawierają również błonnik pokarmowy, mający dobroczynne działanie na pracę układu trawiennego, a także szereg minerałów (potas, wapń, magnez, cynk) oraz antyoksydanty.

Uprawa i transport cytrusów

Cytrusy dostępne w naszych sklepach pochodzą zazwyczaj z krajów o ciepłym klimacie, takich jak Hiszpania, Włochy czy Grecja, ale także z o wiele odleglejszych regionów świata, jak Maroko czy RPA. Sprawia to, że owoce te muszą przebyć niezwykle długą drogę od chwili zbioru do momentu, gdy znajdą się na sklepowej półce. W międzyczasie są magazynowane i transportowane, a cała ich droga może trwać nawet wiele tygodni. Aby zapobiec ich uszkodzeniu, gniciu czy pleśnieniu, owoce cytrusowe pokrywa się środkami zabezpieczającymi. Dodatkowo stosowane woski mają na celu zachowanie przez owoce estetycznego wyglądu. Niestety substancje, którymi pokrywane są cytrusy, nie są obojętne dla naszego zdrowia. Dlatego też musimy wiedzieć, jak myć cytrusy, by się ich pozbyć.

Jak myć cytrusy, by skutecznie pozbyć się z ich skórki pestycydów?

Jeśli kupiliśmy cytrusy, musimy umyć je przed spożyciem w taki sposób, aby ograniczyć ilość szkodliwych substancji znajdujących się na ich skórce. Choć nie jemy skórki tych owoców, ma ona kontakt ze spożywanym przez nas miąższem oraz naszymi dłońmi podczas obierania.

Najprostszym i zarazem najpowszechniej stosowanym sposobem mycia owoców cytrusowych jest ich opłukanie pod bieżącą, ciepłą wodą. Sama woda nie jest jednak w stanie rozpuścić warstwy wosku, którym pokryte są owoce, dlatego skórkę podczas takiego opłukiwania należy pocierać, najlepiej używając do tego miękkiej szczoteczki.

Skuteczniejszym sposobem mycia cytrusów jest również ich namoczenie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej lub octu. Wystarczy rozpuścić łyżkę sody w litrze ciepłej wody lub dolać do wody ocet w proporcji 1:3. W przygotowanym roztworze zanurzamy owoce na około 10 minut. Taka kąpiel pozwala nie tylko rozpuścić wosk, ale także pozbyć się pestycydów ze skórki owoców. Następnie spłukujemy owoce pod bieżącą wodą i możemy je obrać.

Ciekawą alternatywą dla domowych metod mycia cytrusów są gotowe płyny do mycia owoców i warzyw, a także urządzenia do ozonowania. Te drugie wykorzystują właściwości ozonu, który działa bakteriobójczo i pomaga usuwać z powierzchni owoców drobnoustroje oraz pozostałości pestycydów. Ozonowanie polega na zanurzeniu owoców w wodzie, do której za pomocą ozonatora wytwarzany jest ozon. Niestety ozonatory do żywności są dość drogimi urządzeniami.

Czy sparzona skórka cytrusów jest zdatna do spożycia?

Parzenie cytrusów wrzątkiem to metoda, którą wykorzystywały już nasze babcie, szczególnie gdy miały zamiar wykorzystać skórkę owoców do ciast lub jako dodatek do herbaty. Gorąca woda rzeczywiście pozwala częściowo usunąć wosk i zanieczyszczenia z powierzchni owoców cytrusowych, jednak nie usuwa ich całkowicie. Niektóre substancje chemiczne wnikają głębiej w skórkę i nie jesteśmy w stanie pozbyć się ich samym wrzątkiem. Sparzenie warto więc traktować jedynie jako jeden z etapów czyszczenia cytrusów – po tym zabiegu dobrze jest dodatkowo zanurzyć owoce w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.

By mieć pewność, że skórka, którą chcemy wykorzystać do wypieków lub napojów, nie zawiera pestycydów, najlepiej sięgnąć po owoce bio pochodzące z kontrolowanych upraw, w których nie stosuje się przyspieszaczy, pestycydów ani sztucznych nawozów. Cytrusy pochodzące z upraw ekologicznych będą również najlepszym wyborem dla najmłodszych. Aby nie zaprzątać sobie głowy wątpliwościami, jak myć cytrusy, by pozbyć się pestycydów z ich skórki, warto sięgać po owoce, które są wolne od tych szkodliwych substancji.