Granola (z dodatkiem imbiru i cynamonu)
Składniki na 2,5 litra granoli:
- 450 g płatków owsianych
- 120 g ziaren słonecznika
- 120 g ziaren sezamu (jasnego)
- 175 g jabłek z przecieru (dałam 1 jabłko starte na tarce)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
- 4 łyżki płynnego miodu
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 250 g migdałów (w całości)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 g rodzynków
Wykonanie KROK PO KROKU:
Wymieszaj wszystko za wyjątkiem rodzynek. Wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170ºC około 40 minut, mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszaj z rodzynkami. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.