Dżem z czereśni na poprawę humoru - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dżem z czereśni na poprawę humoru

Dżem z czereśni na poprawę humoru

Autor zdjęcia/źródło: Dżem z czereśni@flikr.com/ceiling

Jeśli chcesz zachować smaki i aromaty lata, przygotuj na jesienno -zimowe wieczory słodkie, pachnące dżemy. Podstawą smacznych i zdrowych przetworów są letnie, dorodne owoce.

Dżem z czereśni będzie doskonały do tostów z masłem, do marynaty do żeberek, do glazury do kurczaka, do lodów i deserów.   Możesz zjeść go ze świeżą bułeczką i białym serem lub wykorzystać jako dodatek do ciasta czy słodki farsz do naleśników.


Dżem z czereśni


Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych czereśni
  • 1,75 szklanki cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z dwóch cytryn

Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Czereśnie wypłucz w zimnej wodzie i wydryluj. Po wydrylowaniu czereśni powinien być 1 kg.
2. Podziel czereśnie na pół. Połowę z nich rozdrobnij.
3. Wszystkie czereśnie włóż do średniego rondelka z grubym dnem.
4. Do czereśni dodaj skórkę z cytryny oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Postaw garnek na średnim ogniu. Po kilku minutach gotowania owoce powinny zacząć puszczać sok. Wymieszaj całość i zmniejsz ogień na mały.
6. Duś czereśnie przez 15-20 minut aż będą miękkie.
7. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj aby się całkowicie rozpuścił. Zwiększ ogień i zagotuj. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 6-8 minut.
8. Dżem zacznie pomału gęstnieć. Powinien być on tak gęsty, aby podczas mieszania było widać dno garnka.
9. Zanurz w gotującym się  dżemie tył metalowej łyżki. Dżem powinien się do niej przykleić. Nałóż na talerzyk łyżkę dżemu i włóż do lodówki na kilka minut. Jak dżem się schłodzi dotknij jego powierzchnię palcem i go "pogłaszcz". Powierzchnia powinna się pomarszczyć.
10. Dżem teraz możesz schłodzić, włożyć do sterylnych, gorących słoików i zapasteryzować.


Konfitura z czereśni

Składniki:

  • 1/2 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 50 ml wody

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Owoce wydryluj i odciśnij sok.
  2. Wymieszaj go z wodą i cukrem i zagotuj cały czas mieszając.
  3. Dodaj owoce i smaż na wolnym ogniu przez 30 minut, cały czas mieszając.
  4. Odstaw do wystudzenia. 
  5. Po 3-4 godzinach ponownie smaż przez ok. 10 minut  i  odstaw na całą noc.
  6. Następnego dnia do konfitury z czereśni dodaj sok z cytryny. 
  7. Całość ponownie przesmaż przez 25 minut. 
  8. Gorącą konfiturę z czereśni przełóż do słoików
  9. Pasteryzuj 8 minut.

Najnowsze komentarze