Dżem z czereśni będzie doskonały do tostów z masłem, do marynaty do żeberek, do glazury do kurczaka, do lodów i deserów. Możesz zjeść go ze świeżą bułeczką i białym serem lub wykorzystać jako dodatek do ciasta czy słodki farsz do naleśników.
Dżem z czereśni
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych czereśni
- 1,75 szklanki cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z dwóch cytryn
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Czereśnie wypłucz w zimnej wodzie i wydryluj. Po wydrylowaniu czereśni powinien być 1 kg.
2. Podziel czereśnie na pół. Połowę z nich rozdrobnij.
3. Wszystkie czereśnie włóż do średniego rondelka z grubym dnem.
4. Do czereśni dodaj skórkę z cytryny oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Postaw garnek na średnim ogniu. Po kilku minutach gotowania owoce powinny zacząć puszczać sok. Wymieszaj całość i zmniejsz ogień na mały.
6. Duś czereśnie przez 15-20 minut aż będą miękkie.
7. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj aby się całkowicie rozpuścił. Zwiększ ogień i zagotuj. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 6-8 minut.
8. Dżem zacznie pomału gęstnieć. Powinien być on tak gęsty, aby podczas mieszania było widać dno garnka.
9. Zanurz w gotującym się dżemie tył metalowej łyżki. Dżem powinien się do niej przykleić. Nałóż na talerzyk łyżkę dżemu i włóż do lodówki na kilka minut. Jak dżem się schłodzi dotknij jego powierzchnię palcem i go "pogłaszcz". Powierzchnia powinna się pomarszczyć.
10. Dżem teraz możesz schłodzić, włożyć do sterylnych, gorących słoików i zapasteryzować.
Konfitura z czereśni
Składniki:
- 1/2 kg czereśni
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
- 50 ml wody
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Owoce wydryluj i odciśnij sok.
- Wymieszaj go z wodą i cukrem i zagotuj cały czas mieszając.
- Dodaj owoce i smaż na wolnym ogniu przez 30 minut, cały czas mieszając.
- Odstaw do wystudzenia.
- Po 3-4 godzinach ponownie smaż przez ok. 10 minut i odstaw na całą noc.
- Następnego dnia do konfitury z czereśni dodaj sok z cytryny.
- Całość ponownie przesmaż przez 25 minut.
- Gorącą konfiturę z czereśni przełóż do słoików
- Pasteryzuj 8 minut.