CUKINIA NADZIEWANA OWOCAMI MORZA
- średnia cukinia,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, tymianek, bazylia, 2 ząbki czosnku,
- torebka ryżu białego,
- 200 g pieczarek,
- cebula,
- 2 jajka,
- 200 g mieszanki owoców morza
sos:
- łyżeczka pasty harissy,
- 2 łyżki majonezu,
Wykonanie KROK PO KROKU
Przygotowujemy farsz : - cebulka poszatkowana i podduszona na oliwie, pieczarki pokrojone drobno i także podduszone, wymieszane z ryżem ugotowanym wg przepisu - dodać jajka i owoce morza rozmrożone, wymiesza cwszystko w misce i przyprawić.
Cukinię myjemy, obieramy ze skóry, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy miąższ z pestkami. 3.Na blasze posmarowanej tłuszczem - masłem lub oliwą kładziemy wydrążone cukinie i nadziewamy je przygotowanym farszem
Piec w 200 stopniach ok. 1-1,5h pod przykryciem, podlewać wodą. 5. Podawać z sosem (harissę wymieszać z majonezem i łyżeczką oliwy z oliwek)