Cukinia nadziewana – SPRAWDZONE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Cukinia nadziewana – SPRAWDZONE PRZEPISY

Ze względu na walory odżywcze znajduje się w pierwszej 20 najchętniej uprawianych warzyw. Prosta w przygotowaniu, ale wyjątkowa - cukinia nadziewana jest doskonałym urozmaiceniem rodzinnej diety. Przygotowałyśmy dla Was trzy zaskakujące przepisy!

CUKINIA NADZIEWANA OWOCAMI MORZA

  • średnia cukinia,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, 2 ząbki czosnku,
  • torebka ryżu białego,
  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 200 g mieszanki owoców morza

sos:

  • łyżeczka pasty harissy,
  • 2 łyżki majonezu,

Wykonanie KROK PO KROKU

Przygotowujemy farsz : - cebulka poszatkowana i podduszona na oliwie, pieczarki pokrojone drobno i także podduszone, wymieszane z ryżem ugotowanym wg przepisu - dodać jajka i owoce morza rozmrożone, wymiesza cwszystko w misce i przyprawić.

Cukinię myjemy, obieramy ze skóry, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy miąższ z pestkami. 3.Na blasze posmarowanej tłuszczem - masłem lub oliwą kładziemy wydrążone cukinie i nadziewamy je przygotowanym farszem

Piec w 200 stopniach ok. 1-1,5h pod przykryciem, podlewać wodą. 5. Podawać z sosem (harissę wymieszać z majonezem i łyżeczką oliwy z oliwek)

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Bardzo lubię cukinię i wszystkie cuda z niej zrobione!