(pixabay.com @ co z aroni?)
Nalewka z aronii
Składniki:
- 1 kilogram aronii
- 200 liści wiśni
- 3/4 litra wódki
- korzeń imbiru
- laska wanilii
- 1/2 kilograma cukru
- sok z cytryny
Wykonanie KROK PO KROKU:
Przemrożone owoce aronii płuczemy, wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Możemy wziąć tłuczek i lekko je rozmiękczyć, żeby wycisnąć trochę soku.
Dodajemy imbir, wanilię, wlewamy sok wyciśnięty z jednej cytryny i zalewamy alkoholem. Słoik zakręcamy i zostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 3-4 tygodnie.
Następnie owoce filtrujemy, nalewkę zlewamy do karafki. Nalewka jest najlepsza jak odstoi jakieś 5-6 miesięcy, w tym czasie nabierze smaku i zdrowotnych właściwości.
Co z aronii? - Dżem z aronii>>