Ciasteczka na Boże Narodzenie - TOP 3 przepisy polecają Trzy Kolory - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ciasteczka na Boże Narodzenie - TOP 3 przepisy polecają Trzy Kolory

Zbliżają się święta, a wraz z nimi świąteczne przygotowania, zwłaszcza kulinarne. Mamy dla Was świetne pomysły na ciasteczka na Boże Narodzenie – Top 3 przepisy polecają Trzy Kolory. Prosto od szefa kuchni trafią właśnie na Wasze świąteczne stoły!

Święta to dobry czas na wypróbowanie nowych przepisów, robienie wyjątkowych potraw, delektowanie się oryginalnymi smakami. Przebywanie w kuchni może też być dobrą zabawą, w której będzie uczestniczyć cała rodzina. Radość ze wspólnie przygotowywanych potraw będzie tym większa jeśli do ich sporządzania zaprosimy dzieci. Na pewno z chęcią będą one wycinać z ciasta śliczne ciasteczka na Boże Narodzenie, a zdobienie ich lukrem, cukrem pudrem czy dżemem będzie niezłą frajdą dla maluchów. Restauracja Trzy Kolory podesłała nam trzy świetne przepisy na domowe ciasteczka, które możecie zrobić razem z dziećmi.

Lubicie takie pyszne zabawy? Wybierzcie się również na słodkie Mikołajki do Trzech Kolorów. Czeka tam na was mnóstwo pysznych i kolorowych materiałów, którymi maluchy będą mogły ozdobić świąteczne pierniczki. Więcej o tym wydarzeniu znajdziecie poniżej.


TOP 3

GWIAZDKI BOŻONARODZENIOWE 

Kruche ciasteczka w kształcie światecznych gwiazdek z lukrem będą smakować wszystkim łasuchom. Zapewne bardzo szybko zniknął ze świątecznego stołu, więc zróbcie ich dużo, żeby dla wszystkich starczyło.

Składniki ( ok 30 ciasteczek):

3 szklanki mąki pszennej

1/8 łyżeczki soli

1 szklanka cukru

1/4 szklanki cukru waniliowego

100 g masła

3 żółta i 1 jajko

1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

3 łyżki powideł śliwkowych

lukier cytrynowy


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, solą, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodać jajko i żółtka (oraz esencję waniliową) zagnieść kruche ciasto - jeśli będzie to trudne dodać 2 łyżki zimnej wody.
  3. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  4. Ciasto kawałkami wałkować na ok 3 milimetry, wycinać duże i mniejsze gwiazdki. Piec ok 6 do 8 min.
  5. Gotowe ciastka "sklejać" powidłami (na większą gwiazdkę nakładać mniejszą). Na koniec polukrować. Gwiazdki początkowo są dość twarde, dlatego należy je przechowywać przynajmniej jeden dzień w szczelnym pudełku.