Wśród świątecznych słodkości nie może oczywiście zabraknąć czekolady, która w naszym przepisie została wzbogacona niezwykłym smakiem marcepana.
Czekoladowe kulki marcepanowe z niespodzianką
Składniki:
- 1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych moreli
- 1/2 szklanki drobno posiekanych, suszonych lub kandyzowanych wiśni
- 250 g gorzkiej czekolady
- 400 g masy marcepanowej
- dodatkowo cukier puder do podsypania stolnicy
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
Wykonanie:
Masę marcepanową podzieli na trzy części i wyrób. Do jednej porcji dodaj posiekane wiśnie, do drugiej skórkę i aromat, do trzeciej morele. Każdą z nich wyrób na stolicy (podsypanej cukrem pudrem) na jednolitą masę. Z każdej porcji uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego i odłóż oddzielnie do trzech misek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, stale mieszając. Każdą marcepanową kulkę nabijaj na wykałaczkę lub wkładaj na łyżeczkę i zanurzaj w czekoladzie. Zaczekaj chwilę, by nadmiar czekolady spłynął do miski. Układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łącząc po trzy, tak by w każdym trio były trzy różne smaki. Schładzaj aż czekolada nieco stężeje (nie za mocno) i ozdabiaj wg uznania.
Kuleczki znakomicie będą się prezentować również ozdobione białą lub mleczną czekoladą.
Z pewnością świąteczny nastrój wywoła w Was cudowny, słodki zapach mandarynek, które nieodłącznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. A pyszne, puszyste ciasto mandarynkowe osłodzi świąteczny stół i wywoła uśmiech na niejednej twarzy:)
Mandarynkowe ciasto jaglane
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 5 mandarynek
- 100 g masła
- 200 g kaszy jaglanej
- szczypta soli
- aromat cytrynowy
Wykonanie:
Białka ubij na pianę ze szczyptą soli, dodaj potem cukier i jajka. Umyte, sparzone i osuszone mandarynki zetrzej na tarce o drobnych oczkach razem ze skórkami, a masło roztop w garnuszku i kiedy ostygnie, połącz z ubitymi jajkami, dodając połowę startych mandarynek oraz kaszę i trochę aromatu. Resztę mandarynek zagotuj z pozostałymi 100 g cukru i mieszaj do chwili uzyskania gęstego syropu, który potem będzie nam potrzebny do polania ciasta (można to ominąć, będzie bardziej dietetycznie ;) Piekarnik nagrzej do180 stopni i piecz ciasto około 40-45 minut.
Życzymy smacznego:)
A jeśli macie już swoje ulubione świąteczne ciasta to zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie. Do wygrania jest wspaniała książka z przepisami "Domowe ciasta i casteczka na każdą okazję".
Domowe ciasta i ciasteczka – KONKURS >>