Ciasta świąteczne dla dzieci - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ciasta świąteczne dla dzieci

Zbliżają się święta, więc czas pomyśleć o słodkich pysznościach jakie przyrządzimy na świąteczny stół. Pewnie co roku się nad tym zastanawiacie, dlatego mamy dla Was rozwiązanie. Skorzystajcie z naszych propozycji a na pewno ciasta świąteczne zaskoczą wszystkich Waszych gości i będą smakować jak nigdy.

Wśród świątecznych słodkości nie może oczywiście zabraknąć czekolady, która w naszym przepisie została wzbogacona niezwykłym smakiem marcepana.

Czekoladowe kulki marcepanowe z niespodzianką

Składniki:

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych moreli
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych, suszonych lub kandyzowanych wiśni
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 400 g masy marcepanowej
  • dodatkowo cukier puder do podsypania stolnicy
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

Wykonanie:

Masę marcepanową podzieli na trzy części i wyrób. Do jednej porcji dodaj posiekane wiśnie, do drugiej skórkę i aromat, do trzeciej morele. Każdą z nich wyrób na stolicy (podsypanej cukrem pudrem) na jednolitą masę. Z każdej porcji uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego i odłóż oddzielnie do trzech misek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, stale mieszając. Każdą marcepanową kulkę nabijaj na wykałaczkę lub wkładaj na łyżeczkę i zanurzaj w czekoladzie. Zaczekaj chwilę, by nadmiar czekolady spłynął do miski. Układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łącząc po trzy, tak by w każdym trio były trzy różne smaki. Schładzaj aż czekolada nieco stężeje (nie za mocno) i ozdabiaj wg uznania.

Kuleczki znakomicie będą się prezentować również ozdobione białą lub mleczną czekoladą.


Z pewnością świąteczny nastrój wywoła w Was cudowny, słodki zapach mandarynek, które nieodłącznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. A pyszne, puszyste ciasto mandarynkowe osłodzi świąteczny stół i wywoła uśmiech na niejednej twarzy:)

Mandarynkowe ciasto jaglane


Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 5 mandarynek
  • 100 g masła
  • 200 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • aromat cytrynowy

Wykonanie:

Białka ubij na pianę ze szczyptą soli, dodaj potem cukier i jajka. Umyte, sparzone i osuszone mandarynki zetrzej na tarce o drobnych oczkach razem ze skórkami, a masło roztop w garnuszku i kiedy ostygnie, połącz z ubitymi jajkami, dodając połowę startych mandarynek oraz kaszę i trochę aromatu. Resztę mandarynek zagotuj z pozostałymi 100 g cukru i mieszaj do chwili uzyskania gęstego syropu, który potem będzie nam potrzebny do polania ciasta (można to ominąć, będzie bardziej dietetycznie ;) Piekarnik nagrzej do180 stopni i piecz ciasto około 40-45 minut.

Życzymy smacznego:)


A jeśli macie już swoje ulubione świąteczne ciasta to zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie. Do wygrania jest wspaniała książka z przepisami "Domowe ciasta i casteczka na każdą okazję".



Domowe ciasta i ciasteczka – KONKURS >>




Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Uwielbiam smak wiórków kokosowych w cieście! Jak na razie mam w planach makowce i może serniczek jakiś.. co jeszcze, na razie nie mam pomysłu..