Wasze przepisy na ciasto na pierogi! - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Wasze przepisy na ciasto na pierogi!

44odp.
Strona 2 z 3
Odsłon wątku: 11790
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    6 grudnia 2011 04:51 | ID: 697040

    Tyle ile kucharek/gospodyn, tyle roznych przepisów.

     

    Chciałabym poznac Wasze przepisy na ciasto do pierogów...

    Moze dodajecie cos specjalnego, dzieki czemu ciasto jest inne niz powinno?

    Niektorzy uzywaja jednego jajka, znam osoby ktore uzywaja 3...

    Jak to jest u Was?

    A moze ktos dysponuje przepisem na ciasto na pierogi nie do gotowania w wodzie, ale pieczenia?

    Czytałam ze Marlenka robi pieczone, moze podzieli sie z nami, jesli to nie tajemnica? :)

     

     

     

    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 01:49 | ID: 888288

    Martusiu! Zrób z surowym mielonym ( w sklepie Ci zmielą). Dodaj pieprz , sół i majeranek z 1 ząbkiem czosnku. 

    I dodaj 1 żółtko. Takie pierogi możesz podać w rosole jak kołduny, albo polane z przysmażoną zebulką albo odsmażane. Wszystkie są pyszne. Tego mięska to tak z 1/2 kg. A jak zostanie , to dodasz do spagethi albo zamroź . 

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 08:42 | ID: 888301
    Dunia (2013-01-05 02:49:33)

    Martusiu! Zrób z surowym mielonym ( w sklepie Ci zmielą). Dodaj pieprz , sół i majeranek z 1 ząbkiem czosnku. 

    I dodaj 1 żółtko. Takie pierogi możesz podać w rosole jak kołduny, albo polane z przysmażoną zebulką albo odsmażane. Wszystkie są pyszne. Tego mięska to tak z 1/2 kg. A jak zostanie , to dodasz do spagethi albo zamroź . 

    i tak zrobie


    dziekuje.


    pierwszy raz bede torzyc pierogi

    Avatar użytkownika ulamisiula
    ulamisiulaPoziom:
    • Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
    • Posty: 2498
    23
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 10:54 | ID: 888358

    ja robię na oko ale w proporcjach ok 

    0,5 kg mąki 

    1 jajko

    ciepła woda

    olej

    ciasto zagniatam  a w tym czasie ogrzewam miskę.Ciasto nakrywam gorącą miską i czekam aż ostygnie.A potem to już tradycyjnie, kawałki rozwałkować itd.

    U mnie dzieci uwielbiają pierogi z mięsem, a my z serem, owocami lub kapustą i grzybami.

    Odkąd robię takie ciasto nigdy mi się nie rozkleiły pierożki w gotowaniu.

      

    Ostatnio edytowany: 05.01.2013, 10:55, przez: ulamisiula
    Avatar użytkownika Mml
    MmlPoziom:
    • Zarejestrowany: 09.01.2012, 20:31
    • Posty: 52
    24
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 18:28 | ID: 888473
    ulamisiula (2013-01-05 11:54:22)

    ja robię na oko ale w proporcjach ok 

    0,5 kg mąki 

    1 jajko

    ciepła woda

    olej

    ciasto zagniatam  a w tym czasie ogrzewam miskę.Ciasto nakrywam gorącą miską i czekam aż ostygnie.A potem to już tradycyjnie, kawałki rozwałkować itd.

    U mnie dzieci uwielbiają pierogi z mięsem, a my z serem, owocami lub kapustą i grzybami.

    Odkąd robię takie ciasto nigdy mi się nie rozkleiły pierożki w gotowaniu.

      

    Robię podobne i też "na oko". Moim zdaniem jest najlepsze i zawsze wychodzi.

    Avatar użytkownika Izabela_
    Izabela_Poziom:
    • Zarejestrowany: 29.11.2011, 21:00
    • Posty: 502
    25
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 20:46 | ID: 888594
    A ja robię z mąki i zimnej wody, sekret dobrych pierogów tkwi w wyrabianiu ciasta, trzeba je ugniatać mocno, kilka minut. Jeśli miałabym zrobić z mięsem, podsmażyłabym je z cebulką - tak robię mężowi krokiety z mięsem i uwielbia je ;)
    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    26
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 20:48 | ID: 888596

    no i jutro zrobie.


    co wyjdzie to wyjdzie

    Avatar użytkownika Dortris
    DortrisPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.11.2011, 22:15
    • Posty: 938
    27
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 21:52 | ID: 888654

    ja jak juz zabieram sie za pierogi to na duża skale,farsz przerózny ale uwielbiamy z kiszoną kapuchą, mięsem i pieczarkami,Ulepione pierogi potem wrzucam do wrzacej wody na chwilke az wypłyną i zamrazam a  te co chce zostawic np na kolacje czy obiad gotuje chwile dłużej a ciasto tworze z 


    3 szkl maki


    1 szklanka gorącej wody


    2 jajka


    3-4 łyżki oleju


    ciasto jest elastyczne i nie rozpada sie podczas gotowania

    Avatar użytkownika sedna85
    sedna85Poziom:
    • Zarejestrowany: 04.12.2012, 21:52
    • Posty: 541
    28
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 21:58 | ID: 888658

    piszcie, piszcie, może kiedyś zrobię swoje :D

    Avatar użytkownika Izabela_
    Izabela_Poziom:
    • Zarejestrowany: 29.11.2011, 21:00
    • Posty: 502
    29
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 22:02 | ID: 888660

    Ja proponuję zacząć od Wigilii, u mnie musowo są pierogi z kapustą i grzybami, zawsze sama robię - jak się raz spróbuje to można się przekonać że nie taki diabeł straszny ;)

    Avatar użytkownika sedna85
    sedna85Poziom:
    • Zarejestrowany: 04.12.2012, 21:52
    • Posty: 541
    30
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2013 22:07 | ID: 888661

    Bardziej mi chodzi o ciasto, zawsze robi moja matka i nie umie mi wyjaśnić, jak je robi, lepić to ja umiem, fajna sprawa. W każdym razie przyda mi się ten wątek, bo zbieram przepisy, żeby zacząć gotować, jak wreszcie na swoje pójdę :D

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    31
    • Zgłoś naruszenie zasad
    8 lipca 2014 08:35 | ID: 1128598

    Ja zrobię z jagodami.


    Ale bić jajko do ciasta czy nie? Ja nie dawałam ale czytam że dodajecie?


    A jagody do farszu  zrobić tylko z cukrem czy jeszcze coś dodać?

    Użytkownik usunięty
      32
      • Zgłoś naruszenie zasad
      8 lipca 2014 12:23 | ID: 1128700
      Stokrotka (2014-07-08 10:35:48)

      Ja zrobię z jagodami.


      Ale bić jajko do ciasta czy nie? Ja nie dawałam ale czytam że dodajecie?


      A jagody do farszu  zrobić tylko z cukrem czy jeszcze coś dodać?

      do jagód mozesz dosypać trochę budyniu np.smietankowy lub odrobine mąki ziemniaczanej,ale budyń lepszy.

      a ciasto robię tak: na kilogram mąki,3 żółtka, trochę oleju a mąkę zaparzam gorąca wodą

      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      33
      • Zgłoś naruszenie zasad
      8 lipca 2014 13:13 | ID: 1128713
      renia (2014-07-08 14:23:41)
      Stokrotka (2014-07-08 10:35:48)

      Ja zrobię z jagodami.


      Ale bić jajko do ciasta czy nie? Ja nie dawałam ale czytam że dodajecie?


      A jagody do farszu  zrobić tylko z cukrem czy jeszcze coś dodać?

      do jagód mozesz dosypać trochę budyniu np.smietankowy lub odrobine mąki ziemniaczanej,ale budyń lepszy.

      a ciasto robię tak: na kilogram mąki,3 żółtka, trochę oleju a mąkę zaparzam gorąca wodą

      Fajny pomysł. dzięki!

      Avatar użytkownika gocha2323
      gocha2323Poziom:
      • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
      • Posty: 12534
      34
      • Zgłoś naruszenie zasad
      19 sierpnia 2014 21:58 | ID: 1139709

      co inna kucharka to inny smak pierogów, mimo, że składniki daje się takie same. Uwielbiam pierogi, ale jak robie to moje mi nie smakuja, chociaz inni chwala. Znowu lubie pierogi w jakichs baach bistro, restauracjach sa takie delikatne, moje takie nie sa. 

      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      35
      • Zgłoś naruszenie zasad
      20 sierpnia 2014 09:32 | ID: 1139789

      Ja jajek nie dawałam do ciasta. Tylko mąka i gorąca woda. Może teraz spróbuję z żółtkiem..

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      36
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 sierpnia 2014 17:25 | ID: 1141823

      farsz zrobilam

      Avatar użytkownika Joaśka35
      Joaśka35Poziom:
      • Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
      • Posty: 8329
      37
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 sierpnia 2014 20:29 | ID: 1141857

      też zawsze ciasto robie na oko,mąka jedno jajko,olej,sól,woda ciepła i odrobinę wrzątku,pireżki wychodzą pyszne,mam smaka na pierogi ze szpinakiem  i fetą,ale to po niedzieli

      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      38
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 sierpnia 2014 06:28 | ID: 1141877
      renia (2014-07-08 14:23:41)
      Stokrotka (2014-07-08 10:35:48)

      Ja zrobię z jagodami.


      Ale bić jajko do ciasta czy nie? Ja nie dawałam ale czytam że dodajecie?


      A jagody do farszu  zrobić tylko z cukrem czy jeszcze coś dodać?

      do jagód mozesz dosypać trochę budyniu np.smietankowy lub odrobine mąki ziemniaczanej,ale budyń lepszy.

      a ciasto robię tak: na kilogram mąki,3 żółtka, trochę oleju a mąkę zaparzam gorąca wodą

      Z budyniem świetnie śię sprawdziło. Wcale soczek nie wyciekał.

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      39
      • Zgłoś naruszenie zasad
      31 sierpnia 2014 07:31 | ID: 1142094

      ma mam ma

      robiłam tak

      maka

      woda goraca i sol

      Użytkownik usunięty
        40
        • Zgłoś naruszenie zasad
        31 sierpnia 2014 07:40 | ID: 1142096

        Nie przepadamy za pierogami więc nie muszę się martwić, że ich robić nie umiem ;) To samo z kopytkami i innymi pyzami.