Wasze przepisy na ciasto na pierogi!
Tyle ile kucharek/gospodyn, tyle roznych przepisów.
Chciałabym poznac Wasze przepisy na ciasto do pierogów...
Moze dodajecie cos specjalnego, dzieki czemu ciasto jest inne niz powinno?
Niektorzy uzywaja jednego jajka, znam osoby ktore uzywaja 3...
Jak to jest u Was?
A moze ktos dysponuje przepisem na ciasto na pierogi nie do gotowania w wodzie, ale pieczenia?
Czytałam ze Marlenka robi pieczone, moze podzieli sie z nami, jesli to nie tajemnica? :)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Martusiu! Zrób z surowym mielonym ( w sklepie Ci zmielą). Dodaj pieprz , sół i majeranek z 1 ząbkiem czosnku.
I dodaj 1 żółtko. Takie pierogi możesz podać w rosole jak kołduny, albo polane z przysmażoną zebulką albo odsmażane. Wszystkie są pyszne. Tego mięska to tak z 1/2 kg. A jak zostanie , to dodasz do spagethi albo zamroź .
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Martusiu! Zrób z surowym mielonym ( w sklepie Ci zmielą). Dodaj pieprz , sół i majeranek z 1 ząbkiem czosnku.
I dodaj 1 żółtko. Takie pierogi możesz podać w rosole jak kołduny, albo polane z przysmażoną zebulką albo odsmażane. Wszystkie są pyszne. Tego mięska to tak z 1/2 kg. A jak zostanie , to dodasz do spagethi albo zamroź .
i tak zrobie
dziekuje.
pierwszy raz bede torzyc pierogi
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
- Posty: 2498
ja robię na oko ale w proporcjach ok
0,5 kg mąki
1 jajko
ciepła woda
olej
ciasto zagniatam a w tym czasie ogrzewam miskę.Ciasto nakrywam gorącą miską i czekam aż ostygnie.A potem to już tradycyjnie, kawałki rozwałkować itd.
U mnie dzieci uwielbiają pierogi z mięsem, a my z serem, owocami lub kapustą i grzybami.
Odkąd robię takie ciasto nigdy mi się nie rozkleiły pierożki w gotowaniu.
- Zarejestrowany: 09.01.2012, 20:31
- Posty: 52
ja robię na oko ale w proporcjach ok
0,5 kg mąki
1 jajko
ciepła woda
olej
ciasto zagniatam a w tym czasie ogrzewam miskę.Ciasto nakrywam gorącą miską i czekam aż ostygnie.A potem to już tradycyjnie, kawałki rozwałkować itd.
U mnie dzieci uwielbiają pierogi z mięsem, a my z serem, owocami lub kapustą i grzybami.
Odkąd robię takie ciasto nigdy mi się nie rozkleiły pierożki w gotowaniu.
Robię podobne i też "na oko". Moim zdaniem jest najlepsze i zawsze wychodzi.
- Zarejestrowany: 29.11.2011, 21:00
- Posty: 502
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
no i jutro zrobie.
co wyjdzie to wyjdzie
- Zarejestrowany: 10.11.2011, 22:15
- Posty: 938
ja jak juz zabieram sie za pierogi to na duża skale,farsz przerózny ale uwielbiamy z kiszoną kapuchą, mięsem i pieczarkami,Ulepione pierogi potem wrzucam do wrzacej wody na chwilke az wypłyną i zamrazam a te co chce zostawic np na kolacje czy obiad gotuje chwile dłużej a ciasto tworze z
3 szkl maki
1 szklanka gorącej wody
2 jajka
3-4 łyżki oleju
ciasto jest elastyczne i nie rozpada sie podczas gotowania
- Zarejestrowany: 04.12.2012, 21:52
- Posty: 541
piszcie, piszcie, może kiedyś zrobię swoje :D
- Zarejestrowany: 29.11.2011, 21:00
- Posty: 502
Ja proponuję zacząć od Wigilii, u mnie musowo są pierogi z kapustą i grzybami, zawsze sama robię - jak się raz spróbuje to można się przekonać że nie taki diabeł straszny ;)
- Zarejestrowany: 04.12.2012, 21:52
- Posty: 541
Bardziej mi chodzi o ciasto, zawsze robi moja matka i nie umie mi wyjaśnić, jak je robi, lepić to ja umiem, fajna sprawa. W każdym razie przyda mi się ten wątek, bo zbieram przepisy, żeby zacząć gotować, jak wreszcie na swoje pójdę :D
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja zrobię z jagodami.
Ale bić jajko do ciasta czy nie? Ja nie dawałam ale czytam że dodajecie?
A jagody do farszu zrobić tylko z cukrem czy jeszcze coś dodać?
Ja zrobię z jagodami.
Ale bić jajko do ciasta czy nie? Ja nie dawałam ale czytam że dodajecie?
A jagody do farszu zrobić tylko z cukrem czy jeszcze coś dodać?
do jagód mozesz dosypać trochę budyniu np.smietankowy lub odrobine mąki ziemniaczanej,ale budyń lepszy.
a ciasto robię tak: na kilogram mąki,3 żółtka, trochę oleju a mąkę zaparzam gorąca wodą
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja zrobię z jagodami.
Ale bić jajko do ciasta czy nie? Ja nie dawałam ale czytam że dodajecie?
A jagody do farszu zrobić tylko z cukrem czy jeszcze coś dodać?
do jagód mozesz dosypać trochę budyniu np.smietankowy lub odrobine mąki ziemniaczanej,ale budyń lepszy.
a ciasto robię tak: na kilogram mąki,3 żółtka, trochę oleju a mąkę zaparzam gorąca wodą
Fajny pomysł. dzięki!
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
co inna kucharka to inny smak pierogów, mimo, że składniki daje się takie same. Uwielbiam pierogi, ale jak robie to moje mi nie smakuja, chociaz inni chwala. Znowu lubie pierogi w jakichs baach bistro, restauracjach sa takie delikatne, moje takie nie sa.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja jajek nie dawałam do ciasta. Tylko mąka i gorąca woda. Może teraz spróbuję z żółtkiem..
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
farsz zrobilam
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
też zawsze ciasto robie na oko,mąka jedno jajko,olej,sól,woda ciepła i odrobinę wrzątku,pireżki wychodzą pyszne,mam smaka na pierogi ze szpinakiem i fetą,ale to po niedzieli
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja zrobię z jagodami.
Ale bić jajko do ciasta czy nie? Ja nie dawałam ale czytam że dodajecie?
A jagody do farszu zrobić tylko z cukrem czy jeszcze coś dodać?
do jagód mozesz dosypać trochę budyniu np.smietankowy lub odrobine mąki ziemniaczanej,ale budyń lepszy.
a ciasto robię tak: na kilogram mąki,3 żółtka, trochę oleju a mąkę zaparzam gorąca wodą
Z budyniem świetnie śię sprawdziło. Wcale soczek nie wyciekał.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
ma mam ma
robiłam tak
maka
woda goraca i sol