Wasze przepisy na ciasto na pierogi! - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Wasze przepisy na ciasto na pierogi!

44odp.
Strona 1 z 3
Odsłon wątku: 11790
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    6 grudnia 2011 04:51 | ID: 697040

    Tyle ile kucharek/gospodyn, tyle roznych przepisów.

     

    Chciałabym poznac Wasze przepisy na ciasto do pierogów...

    Moze dodajecie cos specjalnego, dzieki czemu ciasto jest inne niz powinno?

    Niektorzy uzywaja jednego jajka, znam osoby ktore uzywaja 3...

    Jak to jest u Was?

    A moze ktos dysponuje przepisem na ciasto na pierogi nie do gotowania w wodzie, ale pieczenia?

    Czytałam ze Marlenka robi pieczone, moze podzieli sie z nami, jesli to nie tajemnica? :)

     

     

     

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    6 grudnia 2011 07:37 | ID: 697101

    Ja robiłam tylko z mąki i wody z tym że część mąki zparzałam wrzątkiem. Było takie fajne elastyczne ale trochę się rozjerzadzało po ugotowaniu. Teraz daję jedno jajko.

    Użytkownik usunięty
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      6 grudnia 2011 07:43 | ID: 697108

      Biorę kg maki, 1 jajko, sól i wodę. Mąkę wysypuję na stolnicę w stożek, robię dziurkę, wbijam w nią jajko i dodaję szczyptę soli. Rozrabiam to widelcem i dodaję wody, cały czas zagarniając mąkę widelcem do środka. Jak już cała mąka jest ciastem to ugniatam rękami podsypując pod spodem mąką by się do stolnicy nie przyklejało.

      Ot i cała filozofia.

      Użytkownik usunięty
        3
        • Zgłoś naruszenie zasad
        6 grudnia 2011 07:46 | ID: 697113

        Tutaj jest mój przepis na ciasto pierogowe https://www.familie.pl/przepis/312/Pierogi-z-owocami

        Dzięki gorącej wodzie jest zawsze miękkie i puszyste.

        Użytkownik usunięty
          4
          • Zgłoś naruszenie zasad
          6 grudnia 2011 07:48 | ID: 697115
          coccodrill o (2011-12-06 08:46:28)

          Tutaj jest mój przepis na ciasto pierogowe https://www.familie.pl/przepis/312/Pierogi-z-owocami

          Dzięki gorącej wodzie jest zawsze miękkie i puszyste.

          Właśnie miałam to samo wrzucić :)))

          Avatar użytkownika halszka
          halszkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 04.11.2010, 08:18
          • Posty: 2629
          5
          • Zgłoś naruszenie zasad
          6 grudnia 2011 07:52 | ID: 697123
          Mama Tymka (2011-12-06 08:43:29)

          Biorę kg maki, 1 jajko, sól i wodę. Mąkę wysypuję na stolnicę w stożek, robię dziurkę, wbijam w nią jajko i dodaję szczyptę soli. Rozrabiam to widelcem i dodaję wody, cały czas zagarniając mąkę widelcem do środka. Jak już cała mąka jest ciastem to ugniatam rękami podsypując pod spodem mąką by się do stolnicy nie przyklejało.

          Ot i cała filozofia.

          Robię identyczko i tak robiła moja mama!!

          Avatar użytkownika kwadracik
          kwadracikPoziom:
          • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
          • Posty: 11242
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          6 grudnia 2011 13:34 | ID: 697325
          halszka (2011-12-06 08:52:57)
          Mama Tymka (2011-12-06 08:43:29)

          Biorę kg maki, 1 jajko, sól i wodę. Mąkę wysypuję na stolnicę w stożek, robię dziurkę, wbijam w nią jajko i dodaję szczyptę soli. Rozrabiam to widelcem i dodaję wody, cały czas zagarniając mąkę widelcem do środka. Jak już cała mąka jest ciastem to ugniatam rękami podsypując pod spodem mąką by się do stolnicy nie przyklejało.

          Ot i cała filozofia.

          Robię identyczko i tak robiła moja mama!!

          Tez tak robię.Widziałam kiedys jak adam Gessler robił pierogi i dodawał do  ciasta łyzke masła i oprócz wody mleko,ale sama takiej wersji jeszcze nie testowałam.

          Avatar użytkownika Alina63
          Alina63Poziom:
          • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
          • Posty: 18946
          7
          • Zgłoś naruszenie zasad
          6 grudnia 2011 17:39 | ID: 697436

          robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...

          Użytkownik usunięty
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            6 grudnia 2011 17:43 | ID: 697442
            Mama Tymka (2011-12-06 08:43:29)

            Biorę kg maki, 1 jajko, sól i wodę. Mąkę wysypuję na stolnicę w stożek, robię dziurkę, wbijam w nią jajko i dodaję szczyptę soli. Rozrabiam to widelcem i dodaję wody, cały czas zagarniając mąkę widelcem do środka. Jak już cała mąka jest ciastem to ugniatam rękami podsypując pod spodem mąką by się do stolnicy nie przyklejało.

            Ot i cała filozofia.

            To tak jak ja!:)

            Czasami dodaje tez mleczka:)

            Użytkownik usunięty
              9
              • Zgłoś naruszenie zasad
              8 grudnia 2011 12:23 | ID: 698836
              Alina63 (2011-12-06 18:39:03)

              robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...

              Tez tak robie, ale trzymam pół godziny pod miską jest miękkie i elastyczne

              Użytkownik usunięty
                10
                • Zgłoś naruszenie zasad
                8 grudnia 2011 12:27 | ID: 698841
                baszka (2011-12-08 13:23:45)
                Alina63 (2011-12-06 18:39:03)

                robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...

                Tez tak robie, ale trzymam pół godziny pod miską jest miękkie i elastyczne

                Moja teściowa tak robi. Faktycznie jest leciutkie. Próbowałam kilkakrotnie tak zrobić ale mi się pierogi nie chciały lepić więc wróciłam do swojego przepisu.

                Użytkownik usunięty
                  11
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  8 grudnia 2011 13:06 | ID: 698865

                  No Kochani, ktos jeszcze podzieli sie przepisem? :)

                  Użytkownik usunięty
                    12
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    8 grudnia 2011 14:09 | ID: 698923
                    Mama Tymka (2011-12-08 13:27:04)
                    baszka (2011-12-08 13:23:45)
                    Alina63 (2011-12-06 18:39:03)

                    robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...

                    Tez tak robie, ale trzymam pół godziny pod miską jest miękkie i elastyczne

                    Moja teściowa tak robi. Faktycznie jest leciutkie. Próbowałam kilkakrotnie tak zrobić ale mi się pierogi nie chciały lepić więc wróciłam do swojego przepisu.

                    jeżeli ciasto dobrze wyrobisz nie powinno być żadnych niespodzianek

                    Użytkownik usunięty
                      13
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      12 grudnia 2011 13:28 | ID: 701975

                      Ktos jeszcze opowie o swoim sposobie?

                      Avatar użytkownika basiula11
                      basiula11Poziom:
                      • Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
                      • Posty: 1876
                      14
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      12 grudnia 2011 18:42 | ID: 702181
                      baszka (2011-12-08 13:23:45)
                      Alina63 (2011-12-06 18:39:03)

                      robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...

                      Tez tak robie, ale trzymam pół godziny pod miską jest miękkie i elastyczne

                      Gdzieś czytałam że miska musi być ciepła.

                      A ja to dość ciepła woda , mąka i oliwa z oliwek.

                      Avatar użytkownika Dortris
                      DortrisPoziom:
                      • Zarejestrowany: 10.11.2011, 22:15
                      • Posty: 938
                      15
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      14 grudnia 2011 03:21 | ID: 703221

                      I trzeba dobrze pozlepiac krawędzie ja przyciskam widelcem żeby się nie porozklejały i zeby farsz nie wypłynął podczas gotowania:):):)

                      Ostatnio edytowany: 14.12.2011, 03:22, przez: Dortris
                      Avatar użytkownika Marietka
                      MarietkaPoziom:
                      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
                      • Posty: 28005
                      16
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      4 stycznia 2013 20:49 | ID: 888199

                      a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???

                      Avatar użytkownika monaaa71
                      monaaa71Poziom:
                      • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
                      • Posty: 28735
                      17
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      4 stycznia 2013 20:55 | ID: 888206
                      Marietka (2013-01-04 21:49:30)

                      a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???

                      z samym mięsem jeszcze nie robiłam. dodawałam ugotowaną i potraktowaną blenderem soczewicę. mięso ugotowane też mieliłam i łączyłam. do tego podmsażona cebula,sól,pieprz.

                      Avatar użytkownika Marietka
                      MarietkaPoziom:
                      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
                      • Posty: 28005
                      18
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      4 stycznia 2013 20:58 | ID: 888210
                      monaaa71 (2013-01-04 21:55:36)
                      Marietka (2013-01-04 21:49:30)

                      a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???

                      z samym mięsem jeszcze nie robiłam. dodawałam ugotowaną i potraktowaną blenderem soczewicę. mięso ugotowane też mieliłam i łączyłam. do tego podmsażona cebula,sól,pieprz.

                      monia jakie mieso??? pisz mnie tu po polskiemu...

                      Avatar użytkownika monaaa71
                      monaaa71Poziom:
                      • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
                      • Posty: 28735
                      19
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      4 stycznia 2013 20:59 | ID: 888213
                      Marietka (2013-01-04 21:58:08)
                      monaaa71 (2013-01-04 21:55:36)
                      Marietka (2013-01-04 21:49:30)

                      a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???

                      z samym mięsem jeszcze nie robiłam. dodawałam ugotowaną i potraktowaną blenderem soczewicę. mięso ugotowane też mieliłam i łączyłam. do tego podmsażona cebula,sól,pieprz.

                      monia jakie mieso??? pisz mnie tu po polskiemu...

                      aaa ;))) kawał szynki lub łopatki. co tam miałam akurat w zamrażarce. po polskiemu to?;)

                      Avatar użytkownika Marietka
                      MarietkaPoziom:
                      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
                      • Posty: 28005
                      20
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      4 stycznia 2013 21:01 | ID: 888216
                      monaaa71 (2013-01-04 21:59:18)
                      Marietka (2013-01-04 21:58:08)
                      monaaa71 (2013-01-04 21:55:36)
                      Marietka (2013-01-04 21:49:30)

                      a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???

                      z samym mięsem jeszcze nie robiłam. dodawałam ugotowaną i potraktowaną blenderem soczewicę. mięso ugotowane też mieliłam i łączyłam. do tego podmsażona cebula,sól,pieprz.

                      monia jakie mieso??? pisz mnie tu po polskiemu...

                      aaa ;))) kawał szynki lub łopatki. co tam miałam akurat w zamrażarce. po polskiemu to?;)

                      aaa rozumiem...

                       


                      kurde mam chcice narobic staremu z miechem


                      ale z mielonym zrobie chyba...


                      maszynki do mielenie nie mam....