Wasze przepisy na ciasto na pierogi!
Tyle ile kucharek/gospodyn, tyle roznych przepisów.
Chciałabym poznac Wasze przepisy na ciasto do pierogów...
Moze dodajecie cos specjalnego, dzieki czemu ciasto jest inne niz powinno?
Niektorzy uzywaja jednego jajka, znam osoby ktore uzywaja 3...
Jak to jest u Was?
A moze ktos dysponuje przepisem na ciasto na pierogi nie do gotowania w wodzie, ale pieczenia?
Czytałam ze Marlenka robi pieczone, moze podzieli sie z nami, jesli to nie tajemnica? :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja robiłam tylko z mąki i wody z tym że część mąki zparzałam wrzątkiem. Było takie fajne elastyczne ale trochę się rozjerzadzało po ugotowaniu. Teraz daję jedno jajko.
Biorę kg maki, 1 jajko, sól i wodę. Mąkę wysypuję na stolnicę w stożek, robię dziurkę, wbijam w nią jajko i dodaję szczyptę soli. Rozrabiam to widelcem i dodaję wody, cały czas zagarniając mąkę widelcem do środka. Jak już cała mąka jest ciastem to ugniatam rękami podsypując pod spodem mąką by się do stolnicy nie przyklejało.
Ot i cała filozofia.
Tutaj jest mój przepis na ciasto pierogowe https://www.familie.pl/przepis/312/Pierogi-z-owocami
Dzięki gorącej wodzie jest zawsze miękkie i puszyste.
Tutaj jest mój przepis na ciasto pierogowe https://www.familie.pl/przepis/312/Pierogi-z-owocami
Dzięki gorącej wodzie jest zawsze miękkie i puszyste.
Właśnie miałam to samo wrzucić :)))
- Zarejestrowany: 04.11.2010, 08:18
- Posty: 2629
Biorę kg maki, 1 jajko, sól i wodę. Mąkę wysypuję na stolnicę w stożek, robię dziurkę, wbijam w nią jajko i dodaję szczyptę soli. Rozrabiam to widelcem i dodaję wody, cały czas zagarniając mąkę widelcem do środka. Jak już cała mąka jest ciastem to ugniatam rękami podsypując pod spodem mąką by się do stolnicy nie przyklejało.
Ot i cała filozofia.
Robię identyczko i tak robiła moja mama!!
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
Biorę kg maki, 1 jajko, sól i wodę. Mąkę wysypuję na stolnicę w stożek, robię dziurkę, wbijam w nią jajko i dodaję szczyptę soli. Rozrabiam to widelcem i dodaję wody, cały czas zagarniając mąkę widelcem do środka. Jak już cała mąka jest ciastem to ugniatam rękami podsypując pod spodem mąką by się do stolnicy nie przyklejało.
Ot i cała filozofia.
Robię identyczko i tak robiła moja mama!!
Tez tak robię.Widziałam kiedys jak adam Gessler robił pierogi i dodawał do ciasta łyzke masła i oprócz wody mleko,ale sama takiej wersji jeszcze nie testowałam.
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...
Biorę kg maki, 1 jajko, sól i wodę. Mąkę wysypuję na stolnicę w stożek, robię dziurkę, wbijam w nią jajko i dodaję szczyptę soli. Rozrabiam to widelcem i dodaję wody, cały czas zagarniając mąkę widelcem do środka. Jak już cała mąka jest ciastem to ugniatam rękami podsypując pod spodem mąką by się do stolnicy nie przyklejało.
Ot i cała filozofia.
To tak jak ja!:)
Czasami dodaje tez mleczka:)
robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...
Tez tak robie, ale trzymam pół godziny pod miską jest miękkie i elastyczne
robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...
Tez tak robie, ale trzymam pół godziny pod miską jest miękkie i elastyczne
Moja teściowa tak robi. Faktycznie jest leciutkie. Próbowałam kilkakrotnie tak zrobić ale mi się pierogi nie chciały lepić więc wróciłam do swojego przepisu.
No Kochani, ktos jeszcze podzieli sie przepisem? :)
robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...
Tez tak robie, ale trzymam pół godziny pod miską jest miękkie i elastyczne
Moja teściowa tak robi. Faktycznie jest leciutkie. Próbowałam kilkakrotnie tak zrobić ale mi się pierogi nie chciały lepić więc wróciłam do swojego przepisu.
jeżeli ciasto dobrze wyrobisz nie powinno być żadnych niespodzianek
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
robię z mąki , ciepłej wody i odrobiny oleju ...
Tez tak robie, ale trzymam pół godziny pod miską jest miękkie i elastyczne
Gdzieś czytałam że miska musi być ciepła.
A ja to dość ciepła woda , mąka i oliwa z oliwek.
- Zarejestrowany: 10.11.2011, 22:15
- Posty: 938
I trzeba dobrze pozlepiac krawędzie ja przyciskam widelcem żeby się nie porozklejały i zeby farsz nie wypłynął podczas gotowania:):):)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???
z samym mięsem jeszcze nie robiłam. dodawałam ugotowaną i potraktowaną blenderem soczewicę. mięso ugotowane też mieliłam i łączyłam. do tego podmsażona cebula,sól,pieprz.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???
z samym mięsem jeszcze nie robiłam. dodawałam ugotowaną i potraktowaną blenderem soczewicę. mięso ugotowane też mieliłam i łączyłam. do tego podmsażona cebula,sól,pieprz.
monia jakie mieso??? pisz mnie tu po polskiemu...
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???
z samym mięsem jeszcze nie robiłam. dodawałam ugotowaną i potraktowaną blenderem soczewicę. mięso ugotowane też mieliłam i łączyłam. do tego podmsażona cebula,sól,pieprz.
monia jakie mieso??? pisz mnie tu po polskiemu...
aaa ;))) kawał szynki lub łopatki. co tam miałam akurat w zamrażarce. po polskiemu to?;)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
a jak farsz na miesny robicie na pierogi z miesem???
z samym mięsem jeszcze nie robiłam. dodawałam ugotowaną i potraktowaną blenderem soczewicę. mięso ugotowane też mieliłam i łączyłam. do tego podmsażona cebula,sól,pieprz.
monia jakie mieso??? pisz mnie tu po polskiemu...
aaa ;))) kawał szynki lub łopatki. co tam miałam akurat w zamrażarce. po polskiemu to?;)
aaa rozumiem...
kurde mam chcice narobic staremu z miechem
ale z mielonym zrobie chyba...
maszynki do mielenie nie mam....