25 dag ziemniaków 
40 dag sera twarogowego
3 jajka 
5 dag masła lub margaryny
10 dag mąki pszennej 
4 dag mąki ziemniaczanej 
bułka tarta, sól, masło do polania 
cukier do smaku 
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i zemleć razem z serem twarogowym. Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem lub rozbić w mikserze. Połączyć z ziemniakami z serem, przesianymi mąką pszenną i ziemniaczaną. Z białek ubić na sztywno pianę i połączyć z masą.
Następnie na stolnicy posypanej mąką formować wałki o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć i pokroić w romby. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Gdy pierogi wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Podawać polane roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą. Ewentualnie do smaku można posłodzić.