Składniki (10 sztuk)
•	świeży szpinak - 80 gramów
•	mąka pszenna - 1,5 szklanki
•	mleko - 1 szklanka
•	woda gazowana - 1 szklanka
•	jajka - 2 sztuki
•	olej - 1 łyżka
•	sól - szczypta
Dodatki:
•	ketchup Kotlin Łagodny
•	ser typu mozzarella w plastrach
•	ulubiona wędlina
•	masło klarowane - do smażenia
Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć – w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.