- 250 g mąki                                              
- 100 g masła                                             
- 30 g drożdży                                            
- 2 jajka                                                   
- 2 łyżki śmietany 18%                                  
- 1 łyżka mleka                                                  
- ¼ łyżeczki cukru                                                 
- sól do smaku
Farsz:
- 200 g filetu z łososia                                  
- 150 g sera żółtego               
- ½ pęczka koperku                                               
- ½ świeżej , czerwonej papryki                
- sól, pieprz do smaku
- sezam czarny lub biały do posypania
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Smacznego!