- śmietana 18%  „Piątnica”                            250g
- Masło Ekstra „Piątnica”                               2 łyżki 
- makaron tagliatelle                                      250g
- świeże borowiki                                           500g
- cebula                                                       1 średnia szt.
- mąka pszenna                                            1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy              do smaku
- sos sojowy                                                 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn                                         1 gałązka
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
Smacznego!