Przepis na słodkie pieczone pierogi z dynią - przepis. Przepisy na Pieczenie, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Przepis na słodkie pieczone pierogi z dynią    
 
    
        Przepis na słodkie pieczone pierogi z dynią
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Ciasto: 
250 dag mąki pszennej
50 dag mąki żytniej
1 jajko
2 łyżki cukru
około 8 łyżek mleka dla dobrej konsysetncji ciasta
Farsz: 
400 dag obranej i grubo startej dynii
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
4 łyżki słodkiej bułki tartej 
5 łyżek cukru
1 łyżeczka pokruszonych herbatników
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
Najpierw zasypujemy cukrem dynię i smażymy ją często mieszając, aż zacznie się rozpadać a sok odparuje. Dodajemy sok z cytryny oraz kandyzowaną skórkę, po czym jeszcze smażymy ok 2 minut. Później studzimy i dodajemy pokruszoną bułkę oraz herbatniki.
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników razem i z rozwałkowanego placka wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy trochę farszu i zalepiamy boki pierożków. Blachę smarujemy
tłuszczem. Na niej w 180 stopniach około 20 min. pieczemy pierożki lub do czasu, aż się zarumienią. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną i się zajadamy! :)
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.