Sposób przygotowania:
 
Małą cukinię  kroimy w plasterki, podobnie marchewkę.
W wersji drobniejszej większą cukinię ścieramy na tarce "jarzynówce, podobnie marchewkę.
Cebulę kroimy w ćwierćtalarki.
Paprykę każdą połówkę przekrajamy na 3 części i kroimy na paseczki.
Z papryczki chili wybieramy nasionka , połówki dzielimy na 2 części i kroimy w paseczki. Można dać papryczkę tylko czerwoną , ale można dać zieloną i czerwoną. 
 
Wszystko mieszamy w garnku i solimy cała solą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 2-3 godziny, 
kilkakrotnie mieszając. 
 
 
W tym czasie przygotowujemy zalewę
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy . Cukier szybko rozpuści się. 
Przykrywamy i zostawiamy aby zalewa przegryzła się. 
 
Gdy sałatka przetrawi się, odciskamy ją na sicie i przekładamy do drugiego garnka. Sok wylewamy.
Zalewę podgrzewamy i gorącą wlewamy przez sito do warzyw.
Dokładnie mieszamy i pozostawiamy znów na 2-3 godziny.
 
Po tym czasie warzywa znów odciskamy na sicie. Tym razem soku nie wylewamy. 
Przekładamy ściśle warzywa do wyparzonych słoiczków . zalewamy sokiem tak aby były warzywka pokryte.
Na wierzch wlewamy po łyżce oleju.
Wycieramy dokładnie brzegi i zamykamy wyparzonymi nakrętkami.
 
Obie salatki pasteryzujemy 20 minut od zagotowania. 
 
 
Sałatka jest tak pyszna, że zrobiłam dwie partie po 12 słoiczków. I zamierzam zrobić jeszcze. 
 
Smacznego!!!
 
 
                
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.