Babka dwukolorowa
Składniki
    4 jajka 
    1 szklanka* cukru 
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki* oleju
    1 szklanka* mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy
* szklankia o pojemności 250 ml 
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Jasne ciasto wylać na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, a na nią ciasto ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.