4 jajka 
    1 szklanka* cukru 
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki* oleju
    1 szklanka* mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel wiśniowy (+ew. kilka kropel różowego barwnika spożywczego)
    1 łyżka kakao
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy
*szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując.Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel (jeśli kolor masy będzie mało intensywny, dodać kilka kropel różowego barwnika). Trzecią część pozostawić bez dodatków.
 Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlać kolejno ciasto jasne, ciasto kakaowe i na końcu ciasto różowe.
 Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.