MAZUREK   KRÓLEWSKI  Z  KONFITURĄ  I  MIGDAŁAMI - przepis. Przepisy na Ciasta i torty, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         MAZUREK   KRÓLEWSKI  Z  KONFITURĄ  I  MIGDAŁAMI    
 
    
        MAZUREK   KRÓLEWSKI  Z  KONFITURĄ  I  MIGDAŁAMI
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        •	35 dag mąki
•	35 dag masła
•	1 surowe żółtko
•	4 żółtka gotowane
•	12 dag cukru
•	12 dag zmielonych migdałów
•	1 cytryna
•	1 całe jajko
•	½ słoika konfitur wiśniowych 
•	½ słoika konfitur morelowych
•	Całe migdały do dekoracji
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
- Masło utrzyj na puszysty krem. Dodaj surowe i gotowane żółtka. Ucieraj jeszcze chwilę. Dodaj cukier, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, odstaw na godzinę do lodówki.
- Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta, wykrój z niego równy prostokąt. Ponakłuwaj gęsto widelcem. Umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta uformuj wałeczki grubości ołówka. Ułóż z nich skośną kratkę. Lekko dociśnij, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Mazurek upiecz na złoto w temp. 200 stopni (ok. 20 min)
- Rozgrzej oddzielnie każdą z konfitur, przetrzyj przez gęste sito.  Nakładaj na przemian w powstałe kratki tak, aby powstała dwukolorowa szachownica. Na koniec mazurek udekoruj całymi migdałami bez skórki. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki, aby konfitury stężały.

              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.