20 dkg sera żółtego
 40 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
 4 duże marchewki
 1 pietruszka
 1/4 dużego selera
 100 ml przecieru pomidorowego
 1 op. mrożonego szpinaku
 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
 4 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 łyżka masła
 zioła prowansalskie
 słodka papryka
 sól, pieprz
Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć w rondlu, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i poddusić przez 30 minut. 
Mięso zemleć w maszynce, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, sól, pieprz i pokrojona paprykę chili. Wymieszać dokładnie i dodać do warzyw. Dusić do jego miękkości (ok 20-30 minut). Dodać przecier i przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę.
Płaty makaronu ugotować al dente w osolonej wodzie. Masła rozpuścić na patelni i włożyć na nią zamrożony szpinak. Kiedy rozmarznie, smażyć do odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i śmietanę (u mnie jogurt). Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować trochę sosu, na to makaron, szpinak, sos mięsno-warzywny, ser żółty. Kolejne warstwy układamy tak samo. Ostatnią warstwą powinien być ser. Wierzch posypać słodka papryka i ziołami prowansalskimi. 
Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.