Artykuł promocyjny
Opublikowany przez:
Reklama Familie.pl
Redakcja
2024-09-26 10:39:36
Autor zdjęcia/źródło: mat. sponsora artykułu
O ile stworzenie zdrowej bazy deseru na ogół nie stwarza trudności, o tyle znalezienie zdrowej posypki często wydaje się niemożliwe. Standardowe posypki dostępne w sklepach wzbogacają słodkości wizualnie, ale nie zdrowotnie ani odżywczo. Na szczęście istnieją wartościowe alternatywy, choć nie każdy o nich wie. Poznaj je i zacznij tworzyć zdrowe i atrakcyjne dla oka desery!
Pierwszym pomysłem na zdrową posypkę są owoce liofilizowane w postaci pyłu. To świeże truskawki, maliny czy śliwki, które po zamrożeniu zostały pozbawione wody. Proces ten nazywany jest suszeniem sublimacyjnym. W jego wyniku owoce nie tracą swojego koloru, zapachu ani smaku. Co więcej – zachowują one również większość witaminy i składników mineralnych! Jest to zatem dobry pomysł na oryginalną dekorację kaszki, owsianki, budyniu, lodów czy jogurtu. Zaskocz w ten sposób gości albo swoje dzieci. Wystarczy, że na stole obok deseru położysz saszetkę wybranych owoców liofilizowanych w proszku. Po otwarciu jej zawartość wystarczy wsypać do deseru i zamieszać, obserwując, jak zawartość miseczki czy pucharka zmienia kolor.
Liofilizowana truskawka czy malina w proszku to zdrowa posypka, która nada koloru i smaku. W deserach o jednolitej konsystencji często szukamy jednak wrażeń w postaci chrupiących dodatków. Również w tej roli sprawdzają się owoce liofilizowane! W takim przypadku zamiast pyłu wybierz liofilizowany grys. To porzeczki, truskawki lub maliny, które po wysuszeniu sublimacyjnym zostały rozdrobnione do postaci kosteczek lub drobinek. Dzięki temu w czasie jedzenia będą przyjemnie chrupać! Możesz posypać nimi na przykład deser lodowy, babeczki lub muffinki.
Autorzy przepisów na ciasta i ciasteczka na ogół zalecają posypywanie gotowych wypieków cukrem pudrem. Jest to szybka metoda na uzyskanie słodszego smaku, ale cukier nie jest najzdrowszym produktem i jeśli masz taką możliwość, ogranicz jego ilość w diecie. Nie oznacza to jednocześnie, że musisz zrezygnować ze słodkich deserów. Po prostu dosładzaj je przy pomocy zdrowych, naturalnych produktów. Zamiast cukru pudru w formie posypki wykorzystaj sproszkowane bio daktyle. To owoce, które są wyjątkowo słodkie z natury, a przy tym zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Możesz zastępować nimi cukier nie tylko na etapie dekoracji – spróbuj dodać je również do masy na ciasto, ciasteczka czy naleśniki!
Jako posypkę do deserów możesz wykorzystywać też ekologiczne zboża. Dobrym wyborem będą te ekspandowane – zboża w takiej formie są bardziej chrupiące. Ekspandowane proso czy amarantus to również białko, dzięki któremu deser stanie się bardziej sycący i odżywczy. Wybrane zboża ekspandowane, podobnie jak liofilizowane owoce, możesz dodawać do deserów na bazie owsianek, mleka albo jogurtu.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!