Opublikowany przez: Ela91 2015-03-15 14:54:31
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Najwyższy czas zastanowić się nad tym, co chcielibyśmy przygotować na świąteczny stół. Podstawą wielkanocnego menu jest oczywiście żurek, do którego jest wręcz niezbędny zakwas. Przygotowaliśmy dla Was super przepis na zakwas na żurek z mąki gryczanej. Skuś się - zrobisz wiele dobrego dla swojego brzucha. Mąka gryczana ma mnóstwo błonnika i wiele witamin. Samo zdrowie! Możesz go przechowywać w słoiku przez kilka miesięcy - żurek nie jest przecież zarezerwonany wyłącznie na Wielkanoc. Smak tego zakwasu jest nieco inny od tradycyjnego, ale jest wart naszej uwagi! :)
Zakwas na żurek z mąki gryczanej - SKŁADNIKI:
Zakwas na żurek z mąki gryczanej - wykonanie KROK PO KROKU:
* Można przygotować ją samemu - wystarczy zmielić surową kaszę gryczaną w młynku do kawy - taka kasza jest bardzo zdrowa (zawiera m.in. kwas foliowy!) i świetnie nadaje się do naleśników, ciast i racuchów - naprawdę warto!
Zakwas na żurek z mąki gryczanej - smacznego! :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.