Wiadomo, najlepiej by było, żeby każdy uczestnik wycieczki zajadał potrawę, którą najbardziej lubi, ale nie chodzi przecież o to, aby przygotować na wypad rowerami menu restauracyjne, no i nie każda potrawa nadaje się do zabrania w plener. Jest wiele przekąsek, które są wręcz idealne do konsumowania na wszelkich piknikach i obiecuję, że będę wystrzegała się klasycznych kanapek.
W co zapakować smakołyki?
Zanim zacznę roztaczać wizje przepysznych przekąsek, chciałabym zatrzymać się na moment przy otoczce takiej wycieczki lub pikniku. Pierwszym skojarzeniem z piknikiem jest kosz, a w nim przepięknie zapakowane, bardzo apetyczne przekąski wraz z równie atrakcyjną zastawą. Dlaczego nie?
KOSZ
W taki kosz piknikowy, można zapakować jedzenie i zastawę. Zazwyczaj mniejsze kosze mieszczą wyposażenie dla dwóch osób, troszkę większe dla czterech, trzeba tylko znaleźć wygodny środek transportu lub chętnego do dźwigania. Do tego wystarczy dodać kolorowy koc piknikowy podbity nieprzemakalną tkaniną i można siadać, gdzie tylko się komu zachce. Zdjęcie: Multisort.pl 245,00 pln.
LODÓWKA TURYSTYCZNA
Nie mniej ważna, o ile nie ważniejsza, od pięknej oprawy jest jakość jedzenia. Nie chodzi mi tylko o same potrawy, ich finezję i smak, ale o jakość w sensie zdrowotnym. Łatwo przecież w szale wycieczkowych uniesień zapomnieć o prawidłowym przechowywaniu piknikowej żywności. Ale i tu na ratunek przychodzą nam torby lodówki w wielu wielkościach i formatach, dzięki którym nawet kilkugodzinny transport nie osłabi jakości naszego jedzenia. Zdjęcie: Krainakoszy.pl 36,50 pln.
Jedzenie na wycieczkę
Mamy już wyposażenie, przejdźmy zatem do samego jedzenia. Warto zapoznać się z naszą propozycją kilku potraw, nadających się w sam raz na wycieczkę lub piknik, a które powinny zadowolić każdego.
Tortilla -zamiast klasycznej kanapki>>
Składniki:
- 6 tortilli
- pierś z kurczaka usmażona w kawałkach z cebulą i czosnkiem
- papryka w ulubionym kolorze pokrojona w paski
- meksykańska salsa
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Na tortille ułożyć kurczaka, paprykę, salsę
- Placki zawinąć tak aby składniki nie wylatywały i gotowe
Sałatka z ziemniaków >>
Zdjęcie. pixabay.com
Składniki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać w dużej misce jogurt z koperkiem i odrobiną rozgniecionego czosnku, doprawić solą i pieprzem
- Do sosu dodać ostudzone, pokrojone w kostkę ziemniaki, wszystko dokładnie wymieszać
Babeczki >>
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- trochę posiekanej czekolady
- garść rodzynek lub innych bakalii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać
- Przełożyć ciasto do foremek babeczkowych i piec 20 minut w 180 stopniach
- Jeszcze ciepłe babeczki posypać czekoladą
Klasyczne udka z kurczaka
Wystarczy, że upieczesz udka z kurczaka według ulubionego przepisu i schłodzone zabierzesz na piknik. Nie zapomnij tylko o serwetkach.
Zdjęcie:dashu83/Freepik
Przygotowując jedzenie, nie można zapomnieć także o napojach. Dla niektórych wystarczy woda, inni chętnie napiją się odrobinę wina lub schłodzonego piwa, a dla dzieci polecamy idealnie gaszącą pragnienie lemoniadę.
Lemoniada >>
Składniki:
- Woda 2 l
- 1 Cytryna i 1 limonka
- 6 łyżek cukru
- Kilka plasterków świeżego ogórka
- kilka listków mięty
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cukier rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody.
- Po studzeniu wymieszać z resztą wody, dodać plasterki cytryny, limonki, ogórka i mięty.