Witamina B9: czym skutkuje nadmiar lub niedobór kwasu foliowego? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Witamina B9: czym skutkuje nadmiar lub niedobór kwasu foliowego?

Witamina B9: czym skutkuje nadmiar lub niedobór kwasu foliowego?

Autor zdjęcia/źródło: Kwas foliowy w ciąży@PIXABAY.COM

Kwas foliowy, czyli wit. B9 w ciąży powinnyśmy dostarczać wraz z pożywieniem i jako suplement. Nasz organizm go nie wytwarza, a jest on szczególnie istotny. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania komórek układu krwiotwórczego i nerwowego dziecka. Jego niedobory mogą powodować, że w kodzie genetycznym płodu mogą pojawić się błędy, które będą powtórzone w kolejnych komórkach

Przyjmowanie kwasu foliowego zaleca się kobietom już nawet na 3 miesiące przed zapłodnieniem.  Zażywanie go w dawce 4 mg do trzeciego miesiąca ciąży, zmniejsza znacznie ryzyko zespołu Downa u dziecka oraz powstania u niego cewy nerwowej. Chodzi tu o kobiety zagrożone ryzykiem tej choroby.

Ile go potrzebujemy?

Z pożywieniem, które codziennie zjadamy, dostarczamy organizmowi  zaledwie 50 procent  dobowego zapotrzebowania kwasu foliowego. Dawkę, jaka jest nam potrzebna powinnyśmy ustalić z lekarzem ginekologiem. Zazwyczaj do pierwszego trymestru przyjmujemy go od 0,4 do 1 mg dziennie. Niekiedy jednak lekarz zaleca przyjmowanie kwasu foliowego w drugim i trzecim trymestrze. Zwiększoną dawkę kwasu powinny przyjmować kobiety, w których rodzinie rodziły się dzieci z wadami cewy  nerwowej lub przyszła matka  jest chora na cukrzycę lub padaczkę


Kwas foliowy - nazywany też folanem lub folacyną  - w ciąży reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, pozytywnie wpływa na system nerwowy oraz mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego miedzy innymi poprzez uczestnictwo w tworzeniu soków żołądkowych, zapewnia prawidłowe i sprawne działanie wątroby i jelit, pobudza procesy krwiotwórcze, zapobiega miażdżycy i anemii oraz chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).

Kiedy kwas foliowy w ciąży jest niebezpieczny?

Nie zawsze jednak kwas foliowy w ciąży jest bezpieczny.  Część  z kobiet na skutek genowej mutacji nie przyswaja zwykłego kwasu foliowego i dodatkowa suplementacja tym składnikiem  nie tylko nie  pomoże, ale wręcz zaszkodzi. Nadmiar kwasu foliowego, który odkłada się w toksycznej formie może być nawet przyczyną raka. Dlatego,  planując ciążę, warto wykonać prosty test genetyczny w kierunku mutacji w genie MTHFR. Mutacja ta jest dość powszechna, ale mało się o niej mówi ponieważ zwykle nie daje żadnych objawów.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Joga w ciąży?>>

Co powoduje niedobory?

Niedobór kwasu foliowego może spowodować ciężkie wady wrodzone układu nerwowego dziecka, jak bezmózgowie lub przepuklina oponowo-mózgowa. Powinnyśmy wiedzieć, że formowanie mózgu kończy się do 7 tygodnia życia płodu, kiedy zazwyczaj jeszcze nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jesteśmy w ciąży. Jeśli  zatem planujemy urodzenie dziecka, powinnyśmy jak najszybciej  zacząć przyjmować  kwas foliowy. Jego niedobór w czasie ciąży może także spowodować niedorozwój łożyska a to z kolei może doprowadzić nawet do poronienia.

Produkty, w których znajdziesz kwas foliowy

  • Pomarańcze i banany
  • Drożdże piwne
  • Fasola, soczewica, soja
  • Zielone liściaste warzywa a zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki.
  • Szparagi, brukselka, brokuły, groszek
  • Ryż, jęczmień, pszenica
  • Żółtka jaj
  • Wątróbka
  • Orzeszki ziemne
  • Sery

Ponieważ kwas foliowy jest bardzo wrażliwy, produkty spożywcze tracą go podczas jakiejkolwiek obróbki termicznej a nawet podczas kontaktu ze światłem słonecznym. Należy też zwrócić uwagę, że organizm nie przyswaja tradycyjnych folianów. Dlatego też najpierw musi je rozłożyć do kwasu foliowego w trakcie tej „obróbki” tracimy niemal połowę folianów.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Przedawkowanie kwasu foliowego może prowadzić do autyzmu!>>

Menu obfitujące w kwas foliowy>>

Najnowsze komentarze

  • 78.154.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    A ja mam jego nadmiar i nigdzie nie mogę znaleźć żadnych konkretnych odpowiedzi jak z tym walczyć
  • 213.241.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Jest napisane, że kwas foliowy jest bardzo wrażliwy, tez słyszałam, że nie dostarczymy odpowiedniej ilości dla organizmu tylko z samego pożywienia, dlatego warto łykać folik.
  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    widzę, że wiele produktów, których jem na codzień zawierają kwas foliowy!