Winogrona są smaczne a dzieci uwielbiają ich okrągły kształt. Od kiedy można podawać dziecku winogrona? W rozszerzaniu diety możemy je podawać jeszcze przed 10 miesiącem życia, ale formie rozdrobnionej – papki czy musu. Starszym dzieciom należy podawać winogrona zawsze pokrojone, bo mogą być dla nich niebezpieczne!
Winogrona dla dziecka: jak je bezpiecznie podawać?
Winogrona wpływają korzystnie na nasze zdrowie, gdyż zawierają wiele witamin (A,C,E, K i B) oraz minerałów. Jedna winogrona dla dziecka należy podawać ostrożnie, ponieważ małe dzieci mogą się nimi zadławić – a to już stan niebezpieczny da zdrowia, a czasem życia. Winogrona bardzo prosto mogą utknąć w przewodzie pokarmowym, zatykając przy okazji wejście do układu oddechowego dziecka. Dlatego winogrona dla dziecka należy podawać wyłącznie pokrojone na drobne kawałki lub rozdrobnione.
Zagrożenia zadławienia dla małych dzieci: Nie tylko winogrona!
Kiedy dziecko ma około roku, staje się coraz lepsze w gryzieniu i spożywaniu różnorodnych posiłków, a zachęcanie go do próbowania nowych smaków i tekstur sprzyja kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych oraz zapobiega rozwojowi nadwrażliwości sensorycznej w jamie ustnej.
Okazuje się jednak, że sposób przygotowywania posiłków może wpływać na zwiększenie ryzyka zadławienia u dzieci. Na przykład niektóre dania podawane w surowej postaci, w całości lub o określonym kształcie lub rozmiarze, mogą zwiększać ryzyko zadławienia u małego dziecka. Dlatego na początkowych etapach warto zastanowić się nad dokładniejszym siekaniem, krojeniem lub rozgniataniem niektórych pokarmów, aby zapewnić bezpieczeństwo malucha. Co poza winogronami warto dziecku rozdrabniać albo unikać, aby unikać zadławienia? Zwróć uwagę na:
- Gotowane lub surowe całe ziarna kukurydzy
- Niekrojone pomidory koktajlowe lub winogronowe
- Duże kawałki twardych surowych warzyw lub owoców, takich jak surowa marchew lub jabłka
- Niepokrojone winogrona, jagody, wiśnie lub kulki z melona
- Niegotowane suszone warzywa lub owoce, takie jak rodzynki
- Całe lub grubo posiekane orzechy i nasiona
- Twarde lub duże kawałki mięsa
- Parówki, paluszki mięsne lub kiełbaski
- Ości w rybach
- Całe ziarna fasoli
- Ciastka i przekąski z granolą, całymi orzechami i ziarnami
- Okrągłe lub twarde cukierki, żelki, karmelki, gumy do żucia lub gumowate cukierki, a nawet niektóre rodzaje pianek.
CZYTAJ TEŻ >> Karmienie piersią a truskawki - czy można je jeść?