Opublikowany przez:
ULA
2013-02-27 09:50:42
Bardzo dziękujemy wszystkim za pyszną zabawę! A oto jej laureaci oraz ich porady, na które szczególnie zwróciliśmy uwagę:
1. ulamisiula
By mieć pewność co do jakości kupowanych mięs oraz jarzyn najlepiej kupować je w małych , znajomych sklepach.
2. Ania_29
"Na talerzu kolorowo? Znaczy, że się odżywiasz zdrowo".
Na ziemniakach musi być zawsze tona świeżego koperku (dostępnego przecież w sklepach cały rok). Na talerzu listek sałaty, kolorowe zdrowe surówki, pomidorek koktajlowy, kwiatuszek z rzodkiewki itp..to zdrowe akcenty, które nakarmią nietylko żołądek ale wszystkie zmysły :)
3. Dunia
Świeżość: Wszystkie produkty kupuję w małych ilościach. Ostatecznie w takich, które mieszczą się w pojemnikach w zamrażarce.
4. Sylwiaws
Zrzucanie biszkopta
Po upieczeniu należy go zrzucić z wysokości około 30-40 cm. Ja zrzucam go na podłogę, na której leży drewniana deska.
Poznałam ten sposób szukając sposobu na biszkopta do tortu dla Syna. Od tamtej pory stosując tą zasadę przy biszkopcie i ani razu mi nie opadł.
5. Joaśka35
Aby panierka nie odstawała do roztrzepanego jajka dodajmy łyżeczkę oleju:)
6. Sonia
Gdy przypali nam się bigos, o co nietrudno, to odstawiam garnek z gazu, i jak najszybciej przkładam cały bigos do innego garnka. Właściwie to "przesypuję go" do innego garnka. Nie ruszam części przypalonej. W ten sposób bigos mozna jeszcze uratować. Gdy jednak już zapach przypalonej kapusty daje się we znaki, dodaję do tego bigosu torebkę, lub dwie ( w zależności od ilości), kawy zbożowej. Po kilku minutach wyjmuję torebki z kawą i je wyrzucam. Kawa zbożowa pochłania zapach przypalonego bigosu.
7. karolina25
Rozgotowany, sklejony, papkowaty ryż... Teraz już nie! Gotuję ryż jak zwykle, następnie zdejmuję garnek z palnika, wkładam złożoną w kostkę czystą ściereczkę pod pokrywką i odstawiam na pięc minut. Ściereczka wchłonie parującą wodę, a ryż będzie sypki.
8. Jolinka
Robiąc ciasto na pierogi zawsze zagniatam je z wodą ciepłą i odrobina oleju. Nie dodaję białka z jaj. Wtedy ciasto jest cudownie miękkie i pierogi na pewno się nie rozkleją podczas gotowania.
9. apis74
Po wlaniu śmietany do zupy już jej nie zagotowuję - mam wówczas pewność, że się nie zetnie
10. Edyta26
Niezbyt ładnego zapachu po smażeniu ryb pozbywam się nie tylko wietrzeniem pomieszczenia ale zagotowuje w odkrytym naczyniu mięte, tymianek lub majeranek, można również cynamon:) Gwarancja na piekny zapachw całym domu:)
GRATULUJEMY!
Książki kucharskie wkrótce do Was dotrą.
Drodzy Smakosze i Wielbiciele Pichcenia!
Wydawnictwo WAM z przyjemnością zaprasza wszystkich do pysznej zabawy, w której ma dla Was wspaniały poradnik Anny Karasiowej:
Autorka opowiada w niej o tym, jak zwykłym potrawom nadać wyjątkowy smak, a do tego dzieli się swoim własnym doświadczeniem oraz rodzinną tradycją świątecznych potraw.
W książce tej odkryjecie na nowo między innymi tosty śniadaniowe, rozmaite przystawki, pasty, domowy pasztet, dania obiadowe, sałatki i surówki, oraz desery: pierniki, szarlotkę, czy torcik.
Anna Karasiowa w doskonaleniu sztuki kulinarnej chętnie czerpała z rad bliskich jej ludzi…
Aby zawalczyć o ten fantastyczny poradnik kulinarny, wystarczy do 24 marca (włącznie) podzielić się z nami swoimi najpraktyczniejszymi, zawsze działającymi radami dotyczącymi gotowania w wątku:
Nasze kuchenne przykazania KONKURS
Ze wszystkich zebranych tam inspiracji już 26 marca wybierzemy dziesięć najbardziej pomocnych, stworzymy z nich nasz kulinarny dekalog, a autorów nagrodzimy.
UWAGA! Aby otrzymać nagrodę, należy przed zakończeniem zabawy uzupełnić swoje imię, nazwisko, adres i numer telefonu w zakładce „Dane osobiste” na Familie.pl.
ZAPRASZA DO ZABAWY
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!