TOP 5 sprawdzonych przepisów na pączki domowe! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

TOP 5 sprawdzonych przepisów na pączki domowe!

TOP 5 sprawdzonych przepisów na pączki domowe!

Autor zdjęcia/źródło: Tłusty czwartek, pączki domowe, Pixabay - hux, kaboompics, congerdesign

Wkrótce tłusty czwartek, doskonała okazja, aby wypróbować sprawdzone przepisy na domowe pączki. Przygotuj pączki, oczaruj rodzinę, a już nigdy więcej nie kupisz gotowych.

Cukiernie każdego roku na tłusty czwartek prześcigają się w pączkowej ofercie. Nawet jeśli nie masz w pobliżu domu tego przybytku słodyczy, to możesz kupić pączki w każdym spożywczaku, a nawet w warzywniaku. My jednak zachęcamy Cię do przygotowania ich w domu i wypróbowania sprawdzonych przepisów na pączki. Nic nie smakuje lepiej niż przygotowane własnymi rękami, ze starannie dobranych składników i upieczone od serca domowe pączki. Rodzina będzie zachwycona, a ty zostaniesz mistrzynią kulinarną, nawet jeśli coś się nie uda. Poznaj nasz wybór przepisów na pączki domowe.

1. Sprawdzony przepis: pączki domowe tradycyjne

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży 
  • 100g masła 
  • 100 g cukru 
  • 1 jajko i 4 żółtka
  • 250 ml mleka 
  • 1 łyżka spirytusu
  • ulubiony dżem lub powidła
  • 1 butelka oleju do smażenia

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Podgrzane mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, rodrobnionymi drożdżami i 1/2 szklanki mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Roztopić masło. Jajko i żółtka oraz resztę cukru ubić na parze. 
  3. Pozostałą mąkę wsypać do misy,  dodać zaczyn i ubitą na parze masę. 
  4. Wyrabiać  na gładką masę dodając roztopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać do ciasta spirytus i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być klejące.
  5. Ciasto przykryte ściereczką odstawić na ok 60 min. aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1cm. Za pomocą szklanki wykroić krążki (6-7 cm.).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami, dobrze zlepić brzegi. 
  8. Pączki ułożone na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na jakieś 30 minut, tak aby były puszyste.
  9. Pączki smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju z obu stron,  powinna pojawić się jasna obwódka.
  10. Układać do odsączenia na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

2. Przepis na pączki nadziewane po usmażeniu

Składniki:

  • 1 kg mąki 
  • 100g drożdży
  • 100g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 1 jajko i 6 żółtek
  • opcjonalnie 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 butelka oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • dżem, powidła lub budyń

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Wymieszać w misce drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać.
  2. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1/2h. 
  3. Do wyrośniętej masy dodać jajko, ok. 100 ml oleju, alkohol, resztę cukru i sól. Wymieszać. Następnie ciągle mieszając dodawać resztę mąki i żółtka.
  4. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 1/2 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć krążki. Krążki zostawić na stolnicy lub blacie posypanym mąką do wyrośnięcia na 15 minut.
  6. Po wyrośnięciu smażyć krążki w nagrzanym oleju aż się zrumienią, po czym odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność.
  7. Usmażone krążki odsączyć z tłuszczu.
  8. Wystudzone pączki nabić ulubionym nadzieniem za pomocą szprycy.

3. Przepis na pączki domowe pieczone

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 370 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • odrobina soli
  • konfitura z roży lub ulubiony dżem
  • foremki na babeczki

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Pozostałą mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać rozczyn z drożdży i wymieszać, dodać jajka i ponownie wymieszać, a następnie wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
  3. Dodawać po kawałku miękkie masło i cały czas wyrabiać, aż  ciasto będzie błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
  5. Wyciąć szklanką krążki, rozpłaszczać je troszkę ręką i nakładać 1 łyżeczkę ulubionego nadzienia Następnie zlepić brzegi, uformować w kulkę i włożyć do foremki na babeczki łączeniem do spodu. Odstawić na ok. 1/2 h do wyrośnięcia. 
  6. Nagrzać piekarnik do 180 ºC.
  7. Pączki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec przez ok. 15 minut. Po ostudzeniu polukrować.

4. Mini pączusie bez nadzienia

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 125 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • opcjonalnie ulubione nadzienie

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę.
  2. Wymieszać do rozpuszczenia drożdże, cukier waniliowy i 3 łyżki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z budyniem, dodać zaczyn z drożdży, mleko i roztopione, ale przestudzone masło.
  4. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  5. Nagrzać piekarnik do 180 °C.
  6. Ciasto podzielić na kawałki, ręcznie lub za pomocą szklanki wyciąć małe placuszki, zawinąć jak knedle w kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed zawinięciem w kulki można nałożyć nadzienie.
  7. Wierzch pączuszków posmarować mlekiem.
  8. Piec pączki ok. 15 min do zrumienienia.

5. Amerykańskie Doughnuts

  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 300 ml cukru pudru
  • 100 g stopionego masła
  • 4 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 butelka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Utrzeć drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodać masło, mąkę, jajka i resztę cukru (zostawić 2 łyżki cukru pudru do obtaczania), wymieszać i zagnieść.
  2. Ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce.
  3. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść je ponownie i rozwałkować do grubości 1 cm.
  4. Wyciąć kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrobić dziurkę o średnicy 3,5 cm.
  5. Pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia na 1/2 h.
  6. Smażyć w głębokim oleju, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

ZOBACZ TAKŻE:

Pączki kontra faworki – co wybierasz?>>


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika MJohnson73
    MJohnson73Ikona zgłaszania komentarza
    Powiem szczerze, pierwszy raz robiłam te w stylu amerykańskich ale wyszły cudownie. Niebo w gębie!