Zaparcia w ciąży na szczęście nie są niebezpieczne i wiążą się raczej z dyskomfortem, niż z objawem choroby. Potrafią one jednak bardzo uprzykrzać życie przyszłej mamie, dlatego lepiej się ich pozbyć. Jak to zrobić? W bardzo prosty sposób, wystarczy trochę ruchu i zdrowe nawyki żywieniowe. Jeśli jednak zatwardzenia trwają zbyt długo nie ignoruj tego problemu, bo może to doprowadzić do powstania bolesnych żylaków odbytu. Jeśli naturalne sposoby przedstawione poniżej nie przyniosą ci ulgi skonsultuj się z lekarzem. Zaleci on łagodne środki przeczyszczające. Jednak nigdy nie stosuj ich na własną rękę, kupując je bez wiedzy lekarza, ponieważ możesz zaszkodzić sobie i maleństwu.
Zaparcia w ciąży – skąd się biorą?
Zaparcia w ciąży pojawiają się najczęściej w drugim i trzecim trymestrze, ale bywa też tak, że przyszła mama odczuwa je już na początku ciąży. Powodowane są działaniem hormonów, które mają za zadanie rozluźnienie macicy. Podwyższony poziom progesteronu spowalnia pracę jelit. Do tego dochodzi stale powiększająca się macica, która uciska na narządy wewnętrzne przewodu pokarmowego. To powoduje problemy w transporcie masy kałowej w jelitach i utrudnia wypróżnianie. Jeśli masz niedobory żelaza i przyjmujesz je w postaci suplementów to również możesz mieć problem z wypróżnianiem.
Skuteczne i naturalne sposoby na zaparcia w ciąży
- pij dużo wody – najlepiej niegazowanej wody niskozmineralizowanej. Kobieta w ciąży powinna wypijać 3 L płynów dziennie. Zadbaj o to, żeby większość z nich to była właśnie woda.
- jedz dużo owoców i warzyw – zawierają błonnik, który ułatwia trawienie. Najlepiej na prawidłową przemianę materii działają śliwki, morele, brokuły, kapusta i buraki. Jedz suszone owoce oraz migdały, które są zdrową przekąską (zastąp nimi czekoladę czy inne wyroby cukiernicze).
- pij soki – najlepiej świeżo wyciskane z kawałkami miąższu owocowego, który zawiera ułatwiający trawienie błonnik. Przyrządzaj sobie również koktajle owocowo-warzywne. Działają one oczyszczająco na cały organizm, a więc ułatwiają także transport pokarmu w przewodzie pokarmowym i wydalanie zbędnych resztek.
- zamień czarną herbatę na herbatki owocowe lub ziołowe – czarna herbata działa podobnie jak kawa, jest moczopędna i powoduje wypłukiwanie cennych mikroelementów z organizmu. Lepiej więc pić zdrowe i smaczne herbatki owocowe lub ziołowe. Jednak na zioła powinnaś uważać, bo nie wszystkie są wskazane dla kobiet w ciąży. Te bezpieczne to rumianek, mięta, pokrzywa lub melisa.
- jedz regularnie – najlepiej 5-6 posiłków dziennie w równych odstępach oraz w niewielkich ilościach. Nie doprowadzaj się do stanu silnego głodu, w którym musisz natychmiast coś zjeść, bo na pewno nie sięgniesz po zdrowy produkt, ale taki, który szybko zaspokoi głód. W takim przypadku łatwo jest również o przejedzenie, które może doprowadzić do innych nieprzyjemnych dolegliwości.
- jedz produkty pełnoziarniste – chleb razowy, otręby, płatki owsiane, pszenne, kaszę gryczaną. Unikaj natomiast produktów oczyszczonych takich jak biały ryż, biała mąka oraz powodujących zaparcia np. czekolada, kakao, banany.
- jedz kefiry i jogurty zawierające żywe kultury bakterii – te dobre bakterie tworzą korzystną mikroflorę jelit, która rozkłada pokarmy i ułatwia wchłanianie z nich składników odżywczych oraz wydalanie niewykorzystanych resztek.
- ćwicz – jeśli dobrze się czujesz, a ciąża przebiega prawidłowo nie unikaj sportu. Oczywiście nie powinnaś ćwiczyć zbyt intensywnie, ale takie sporty jak pływanie, joga czy spacery na pewno nie zaszkodzą. Ruch usprawni również pracę jelit.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Zachcianki w ciąży – ulegać czy nie? PORADY DIETETYKA>>
Sekwencje pozycji jogi dla ciężarnych – ZOBACZ ASANY!>>