Czasami trudno jest się zdecydować. Czy na święta chce zrobić sernik, czy makowiec, zatem rozwiewamy wątpliwości. Połączenie tych dwóch ciast w tym sprytnym przepisie z pewnością przypadnie do gustu nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Takie ciasto, kiedy zagości na świątecznym stole, wzbudza pozytywne emocje wśród zarówno tych małych, jak i większych biesiadników. Przedstawiamy wypróbowany przepis na seromakowiec na kruchym spodzie, który pokocha Twoja rodzina.
Seromakowiec na kruchym spodzie – PRZEPIS
Składniki:
składniki ciasta kruchego:
- 2 i ¼ szklanki mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 g masła (albo margaryny)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- około 1-2 łyżki śmietany (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
składniki masy makowej:
- 2 szklanki maku
- 100 g rozpuszczonego masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- olejek migdałowy (opcjonalnie)
- ulubione bakalie - rozdrobnione orzechy i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
składniki masy serowej:
- 1 kg twarogu sernikowego
- ¾ kostki masła (takiego 200g)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 budyń waniliowy
Wykonanie KROK PO KROKU
KROK 1 – Seromakowiec na kruchym spodzie
Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaą blaszkę.
KROK 2 – Pyszna masa makowa
Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.
KROK 3 – Pyszna masa serowa
- Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka. Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
- Masę wyłóż na część makową. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
- Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
- Ciasto przestudź i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.