Seromakowiec na kruchym spodzie – PO PROSTU PYSZNY! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Seromakowiec na kruchym spodzie – PO PROSTU PYSZNY!

Seromakowiec na kruchym spodzie – PO PROSTU PYSZNY!

Autor zdjęcia/źródło: onlyyounqj freepik

Ciast świątecznych jest bardzo dużo, ale ten przepis jest wyjątkowy. Z pewnością te smaki zabiorą Was we wspaniałą podróż kulinarną. Podajemy łatwy i sprawdzony przepis na seromakowiec na kruchym spodzie.

Czasami trudno jest się zdecydować. Czy na święta chce zrobić sernik, czy makowiec, zatem rozwiewamy wątpliwości. Połączenie tych dwóch ciast w tym sprytnym przepisie z pewnością przypadnie do gustu nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Takie ciasto, kiedy zagości na świątecznym stole, wzbudza pozytywne emocje wśród zarówno tych małych, jak i większych biesiadników. Przedstawiamy  wypróbowany przepis na seromakowiec na kruchym spodzie, który pokocha Twoja rodzina.

Seromakowiec na kruchym spodzie – PRZEPIS

Składniki:

składniki ciasta kruchego:

  • 2 i ¼ szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g masła (albo margaryny)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • około 1-2 łyżki śmietany (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

składniki masy makowej:

  • 2 szklanki maku
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ulubione bakalie - rozdrobnione orzechy i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa

składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • ¾ kostki masła (takiego 200g)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 budyń waniliowy

Wykonanie KROK PO KROKU

KROK 1 – Seromakowiec na kruchym spodzie

Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaą blaszkę.

KROK 2 – Pyszna masa makowa

Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.

KROK 3 – Pyszna masa serowa

  1. Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka. Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
  2. Masę wyłóż na część makową. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
  3. Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
  4. Ciasto przestudź i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika jwrw67
    jwrw67Ikona zgłaszania komentarza
    Super przepis , zrobiłam pierwszy raz na święta i okazał sie strzałem w dziesiątkę. Pyszne ciasto,
  • Awatar użytkownika aga222
    aga222Ikona zgłaszania komentarza
    właśnie taki sernik z mną chodzi! Kupiłam już składniki ale kupiłam gotową masę makową z helio. Jak myślicie puszka ma ok 850 gram to mam dać całą czy z 3/4? Jak dam i 1/2 to się nie zmarnuje zrobię jakieś babeczki czy coś tylko właśnie zastanawiam się ile dodać hmm