Ryba na Wigilię – co zamiast karpia? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ryba na Wigilię – co zamiast karpia?

Ryba na Wigilię – co zamiast karpia?

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Ryba na Wigilię

Myśląc o wigilijnej rybie pierwszy przychodzi nam na myśl oczywiście karp. Z powodzeniem jednak można go zastąpić wieloma innymi gatunkami, które tak samo świątecznie będą się prezentować na wigilijnym stole. Jaka ryba na Wigilię będzie najlepsza?

Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna.

Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera bardzo dużo kwasów Omega-3. Zawiera również dużo białka i innych składników mineralnych tj. sód, wapń, potas, fosfor, magnez, a także witaminy A, D i z grupy B. Jest delikatna w smaku, miękka, ma mało ości i nie jest zbyt tłusta. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. Tak samo jak pstrąg zawiera dużo ważnych składników mineralnych i witamin. Warto wybierać dorsza z Pacyfiku, który ma dużo więcej kwasów Omega-3 niż dorsz atlantycki. Łosoś jest za to jedną z najtłustszych ryb, ale dzięki temu ma również dużo więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wypróbujcie nasze propozycje na wigilijne dania z ryb.

Ryba na Wigilię - przepisy

Dorsz po florencku

Składniki:

  • 1 kg świeżego lub pół kilograma mrożonego szpinaku
  • 4 pomidory
  • 500 g filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby)
  • 125 g różyczek brokułów
  • 125 g marchwi
  • 1półtorej szklanka mleka
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 20 dag ostrego żółtego sera
  • 1 jajo
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Świeży szpinak dokładnie opłucz, oczyść, zalej wodą i gotuj przez 3-5 minut. Mrożony rozmroź i duś przez 2-3 minuty.
  2. Odcedz i ułóż na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Na szpinaku ułóż oczyszczone i nasolone wcześniej porcje ryby oraz plastry pomidorów obranych uprzednio ze skórki.
  3. Brokuły i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę duś przez 5 minut w szklance mleka. Mąkę kukurydzianą rozprowadź w połowie szklanki mleka i wlej do rondla z brokułami i marchewką.
  4. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Zestaw z ognia, dodaj roztrzepane jajo, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej rybę, posyp obficie żółtym serem i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Pstrąg zielony

Składniki:

  • 1 duży pstrąg
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • garść miagdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Pstrąga obierz, oczyść (pozostawiając głowę), dokładnie umyj i osusz, lekko posól.
  2. Migdały przelej wrzątkiem i obierz ze skórek. Umytą i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, czosnek, migdały oraz dużą szczyptę soli i nieco mniejszą pieprzu zmiksuj na gładki sos. Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj
  3. Sosem nasmaruj wnętrze pstrąga oraz jedną stronę. Piecz w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut. Gdy jedna strona się zrumieni, delikatnie przełóż rybę na drugą, a wierzchnią posmaruj resztą sosu.

Łosoś w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • 2 filety łososia
  • czosnek 1 ząbek
  • sok z jednej pomarańczy
  • imbir
  • miód
  • cebula
  • sos sojowy

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka i podsmaż na odrobinie oliwy. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj 1,5 łyżki miodu, sok z 1 pomarańczy, 6 łyżek sosu sojowego, ok 2 łyżki startego imbiru oraz drobno pokrojony ząbek czosnku.
  2. Całość doprowadz do wrzenia i gotuj przez chwilę. Około 1/3 sosu wykorzystaj do zamarynowania ryby, resztę sosu pozostaw na patelni do momentu aż jego ilość się zredukuje. Sos mieszaj co pewien czas kontrolując jego gęstość.
  3. Łososia marynuj przez ok. 10-15 minut, po czym ugotuj rybę na parze lub upiecz w folii aluminiowej.
  4. Łosoś w sosie pomarańczowym najlepiej smakuje podany z gotowanymi na parze brokułami posypanymi prażonym ziarnem słonecznika.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Sałatka na święta Bożego Narodzenia – WYJĄTKOWA>>

Kolacja wigilijna - menu z TOP 12 tradycyjnych potraw!>>

Potrawy na wigilijny stół – proste i nietypowe>>

Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!>>