 Opublikowany przez:
                              
              
                                  monika.g                
                              
              
              
                              
                  2016-05-13 16:58:41
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  monika.g                
                              
              
              
                              
                  2016-05-13 16:58:41                
              
                              
                   
                
              
                          
Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Pokrzywa właściwości detoksykujące
Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę, żelazo, magnez, potas, fosfor, jod, krzem, sód oraz śladowe ilości olejku eterycznego.
Pokrzywa właściwości detoksykujące
Pokrzywy nie powinno się stosować w okresie ciąży i karmienia piersią. Przy silnej anemii w ciąży można ją jednak wykorzystać do leczenia, ale tylko pod nadzorem lekarza. Nie zalecana jest również osobom zażywającym leki przeciwcukrzycowe, bo wzmaga ona ich działanie.
Pokrzywa właściwości detoksykujące – zastosowanie
Pokrzywę wykorzystuje się do przyrządzania naparów (ze świeżej lub suszonej), soków, zup, a nawet sałatek. Można również zastosować dwutygodniową kurację.
Kuracja sokiem z pokrzywy:
Świeżą pokrzywę zmiel w sokowirówce lub blenderze. Odcedź. Codziennie przez 2 tygodnie pij od 2 łyżek do pół szklanki soku z pokrzywy. Możesz dodać do niej miód lub sok z cytryny dla poprawy smaku. Kurację stosuj nie częściej niż 2 razy na kwartał. Po każdej kuracji rób co najmniej tydzień przerwy.
Świeżą pokrzywę najlepiej zbierać w kwietniu i na początku maja, jednak również przez całe lato aż do jesieni możemy korzystać z liści i korzeni świeżo zebranej pokrzywy. Aby właściwie przyrządzić sok lub susz na herbatę z tej rośliny musimy zbierać świeże pędy pokrzywy przed kwitnieniem. Również korzenie posiadają wiele cennych substancji, dlatego możemy je też wykorzystywać do parzenia. Należy je zbierać wczesną wiosną lub jesienią. Korzenie i liście suszymy w ciemnym i przewiewnym miejscu, dobrze wysuszone liście zachowują swój zielony kolor. Warto wzbogacić swoje wiosenne menu o ten cenny składnik, zwłaszcza gdy cierpimy na jedną z wymienionych wyżej dolegliwości.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Herbaty świata – od białej do czerwonej>>
Cytrynowy detoks, czyli oczyszczanie organizmu sokiem z cytryny>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
 
					
								
					Patrycja Sobolewska
						
										2016.05.16 08:28										
						 
					
				
i ja musze poszukac :)
 
					
								
					gocha2323
						
										2016.05.14 11:33										
						 
					
				
muszę zerwac pokrzywy i zasuszyć! najlepsze są zerwane w maju!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!