Pyszny porzeczkowiec NAJLEPSZY PRZEPIS - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pyszny porzeczkowiec NAJLEPSZY PRZEPIS

Pyszny porzeczkowiec NAJLEPSZY PRZEPIS

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Porzeczkowiec przepis

Porzeczki już powoli pojawiają się w naszych sadach i na bazarkach, a ja niedawno odkryłam super ciasto, które jest niezwykle pyszne i delikatne. Wprawdzie robi się je z dżemem porzeczkowym, ale równie dobrze można zastosować świeże owoce na porzeczkowiec. Przepis jest wyśmienity a ciasto smakuje nadzwyczajnie. Sprawdźcie sami.

Porzeczki oprócz niezwykłego smaku są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C i PP. Dzięki temu wspierają odporność organizmu, leczą przeziębienie i reumatyzm. Substancje zawarte w czarnych porzeczkach wspierają procesy trawienne, wpływają na oczyszczanie organizmu i dodają energii.  Warto więc jeść te owoce, bo wyjdzie nam to tylko na zdrowie.

Porzeczkowiec to pyszne ciasto z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, przełożone masą serową. Słodko-kwaśne dzięki czarnej porzeczce połączonej z bitą śmietaną i wiórkami czekolady urzeknie cię swoim smakiem.

Porzeczkowiec przepis

Składniki:

Masa kakaowa:
3/4 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
5 jajek
Masa serowa:
1/2 kg białego sera (nie mielonego)
6 łyżek cukru pudru
1 kostka masła
Bita śmietana:
1/2 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
Dodatkowo:
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
gorzka czekolada

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Masa kakaowa: wodę, olej, cukier i kakao dodać do garnka,zagotować i ostudzić całą masę.
  2. Ciasto: Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
  3. Masa serowa: Utrzeć masło z cukrem i dodać ser.
  4. Pierwszą część biszkoptu posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i śmietan fixy. Masę wyłożyć na dżem. Posypać startą gorzką czekoladą.

 ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Aromatyczne i zdrowe – wyczarowane z owoców>>

Rabarbar króluje w cieście – przepis KROK PO KROKU!>>