Przepisy na Wielkanoc – 10 propozycji na pyszne jajka faszerowane - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przepisy na Wielkanoc – 10 propozycji na pyszne jajka faszerowane

Przepisy na Wielkanoc – 10 propozycji na pyszne jajka faszerowane

Autor zdjęcia/źródło: unsplash

Święta dopiero przed nami, a może już tak blisko? Bez względu na to z jakim wyprzedzeniem planujesz świąteczne menu, warto przeglądać przepisy na Wielkanoc. 10 propozycji na pyszne jaja faszerowane powinny zrobić Wam smaku na te pyszności!

W wielu domach przechowuje się przepisy na Wielkanoc z pokolenia na pokolenie. Macie taki zeszyt po babci? A może same go prowadzicie nie tylko dla siebie, lecz także dla swoich dzieci? Takie sprawdzone przepisy na Wielkanoc zawsze się sprawdzają. Inni natomiast szukają czegoś nowoczesnego, lubią łączyć i dodawać nowe smaki, robią kulinarne eksperymenty i takie podejście też jest wartościowe. Niezależnie od tego czy jesteście tradycjonalistkami, czy też kreatorkami nowych, egzotycznych smaków mamy dla Was aż 10 propozycji na pyszne jajka faszerowane, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. To prawdziwe pyszności!

Przepisy na Wielkanoc – 10 propozycji

na pyszne jajka faszerowane

JAJKA CAPRESE

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 mozarella
  • 1 pomidor
  • Oliwa z oliwek
  • listki bazyli i sól oraz pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowane jajka przepołowić i wyjąć żółtka. Wymieszać żółtka z drobno pokrojoną mozarrellą i sparzonym pomidorem. Nakładać farsz do jajek. Polać delikatnie oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.

JAJKA „ZIELONO MI”

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • odrobina parmezanu lub innego, podobnego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, sól oraz pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ugotowane jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka. Żółtka zblendować z resztą składników, pozostawiając kilka listków bazylii i sok z cytryny. Faszerować jajka zielonym musem. Udekorować ładnie listkami bazylii i skropić sokiem z cytryny dzięki czemu awokado nie będzie ciemnieć.

JAJKA Z PIECZARKAMI


Składniki:

  • 6 jajek
  • 300g pieczarek
  • ½ cebuli
  • ½ pęczka pietruszki
  • po łyżce masła i oleju
  • odrobina majonezu, sół i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowane jajka przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i odłożyć do miski. Zeszklić na maśle cebulkę z pieczarkami, a następnie zblendować je z majonezem i żółtkami. Nakłądać farsz na jajka. Doprawić i udekorować.

JAJKA Z ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 5 jajek
  • 80g łososia wędzonego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu lub musztardy
  • kilka listków pietruszki

Wykonanie:

Ugotowane jajka przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i wymieszać z pozostałymi składnikami. Faszerować jajka i udekorować np. listkami pietruszki.

JAJKA Z POMIDORAMI

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mały pomidor
  • 60g sera koziego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć z nich żółtka. Żółtka wymieszać z drobno pokrojonym i sparzonym pomidorem oraz drobno pokrojonym serem kozim. Następnie delikatnie doprawić. Faszerować jajka i dekorować natką pietruszki.

JAJKA Z SZYNKĄ

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100g szynki
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • szczypiorek do deokracji
  •  sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka wymieszać w drobno pokrojoną w kosteczkę szynką. Dodać majonez i musztardę i wymieszać, doprawiając do smaku. Faszerować jajka i udekorować je posiekanym szczypiorkiem.

JAJKA I KREWETKI W ROLI GŁÓWNEJ

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 krewetki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka listków kolendry do dekoracji
  • sół i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Ugotowane na parze krewetki drobno posiekać i włożyć do miseczki z żółtkami. Wymieszać z majonezem i musztardą. Faszerować jajka i doprawić oraz udekorować kolendrą.

JAJKA GUACAMOLE

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • ½ ząbku czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały pomidor
  • odrobina papryczki chilli
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć zółtka do miseczki. Zblendować żółtka z obranym awokado i czosnkiem. Dodać pokrojony w kosteczkę pomidorek. Następnie faszerować jajka. Polać odrobiną oliwy i posypać papryczką. Pokropić sokiem z cytryny aby awokado nie ciemniało.

JAJKA PO TATARSKU

Składniki:

  • 5 jajek
  • 80g marynowanych pieczarek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji

Wykonanie:

Pokroić ugotowane jajka na połówki i wyjąć żółtka. Wymieszać żółtka z drobno pokrojonym ogórkiem, posiekaną cebulką i pokrojonymi drobniutko pieczarkami. Wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku i udekorować koperkiem.

JAJKA Z CUKINIĄ

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 mała cukinia
  • ½ cebuli
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • łyżka masła i oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka do dekoracji

Wykonanie:

Ugotowane jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Na maśle zeszklić cebulkę i startą na tarce cukinię. Wymieszać z żółtkami i żółtym serem. Faszerować jajka i doprawić do smaku oraz udekorować natką pietruszki.

ZOBACZ TAKŻE:

Wegańska Wielkanoc - niezwykłe przepisy nie tylko dla wegan! >>