Przepis na chłodnik - TOP 3 najlepsze chłodniki na lato
Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
Autor zdjęcia/źródło:
Przepis na chłodnik, Freepik Selection
Przepis na chłodnik, a właściwie jego realizacja, nie wymaga wiele pracy, można dodać ulubione warzywa, a co najważniejsze - chłodniki jemy na zimno. Chłodnik to najlepsza zupa na gorące dni, wyobrażacie sobie jeść rosół w upał?
Większość z nas zna jakiś przepis na chłodnik. Ma taki swój sprawdzony i ulubiony. Chłodnik z buraków, chłodnik ogórkowy i chłodnik z pomidorów - to największe klasyki. Chcemy Wam polecić trzy proste i szybkie przepisy na najbardziej znane chłodniki. Wszystkim trzymającym się z dala od kuchni mamy zamiar udowodnić, że można szybko, sprawnie i pysznie przygotować chłodnik, którym będziecie się delektować podczas letnich upałów. Gotowi? Przepis na chłodnik w trzech klasycznych wydaniach.
Przepis na chłodnik - Chłodnik z buraków
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 0,5 l bulionu
- duży kubek kefiru lub maślanki
- duży kubek śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 małe ogórki gruntowe
- 1/2 ząbka czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka octu lub 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Umytą botwinkę drobno posiekać (nie trzeba dodawać całej botwinki), buraczki obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
- Buraczki i łodygi z botwinki zagotować do miękkości w bulionie, dodać sól, pieprz i ostudzić. Liście z botwinki można dodać bez gotowania.
- Do ostudzonego wywaru dodać kefir lub maślankę, śmietanę, po połowie koperku i szczypiorku, obranego ze skórki startego ogórka i starty czosnek oraz ocet lub sok z cytryny. Wszystko wstawić do lodówki i porządnie schłodzić.
- Podawać z pozostałymi startymi ogórkami, koperkiem i szczypiorkiem. Można dodać jajko ugotowane na twardo.
Przepis na chłodnik - Chłodnik ogórkowy
Składniki:
- 1 litr maślanki
- 8 ogórków gruntowych
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- ewentualnie kilka listków mięty
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ogórki obierać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut, żeby puściły sok.
- Odcisnąć ogórki, przełożyć do miski i wymieszać z maślanką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem (oraz miętą).
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.
Przepis na chłodnik - Chłodnik hiszpański (andaluzyjski) czyli Gazpacho oraz inne przepisy idealne na lato znajdziesz tutaj>>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora