Opublikowany przez: Monika C. 2021-01-29 15:18:20
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Sam Moqadam on Unsplash
Podstawą zdrowia jest prawidłowe odżywianie się. Specjaliści zalecają, by na talerzach zarówno dzieci, jak i dorosłych, codziennie znajdowało się 5 porcji warzyw i owoców. Owoce i warzywa znajdują się także na pierwszym poziomie - podstawę stanowi ruch i aktywność fizyczna – Piramidy Żywienia. Na co dzień może być to trochę kłopotliwe, zwłaszcza dla dzieci i młodzieży, układanie swojego menu - zwłaszcza jeśli samodzielnie robią zakupy w szkolnym sklepiku lub korzystają ze stołówki. Ciekawym i skutecznym sposobem na codzienne spożywanie odpowiedniej ilość warzyw i owoców może być idea “Pół talerza”.
Świadomi rodzice pragną zapewnić swoim dzieciom zdrowy start w życie. Starają się dostarczać odpowiednią dawkę aktywności fizycznej, czułość i uważność oraz zdrową dobrze zbilansowaną dietę. Instytut Żywności i Żywienia opracował w 2019 roku Piramidę Zdrowego Żywienia Dzieci i Młozieży (w której warzywa i owoce stanowią bazę posiłków. Powstaje pytanie jak przygotowywać posiłki, by mieć pewność, że znajduje się w nich odpowiednia ilość zdrowych składników. Z pomocą przychodzi idea “PÓŁ TALERZA”. Oznacza to, że połowę każdego posiłku powinny stanowić warzywa i owoce. Ta prosta i intuicyjna metoda, wpojona dzieciom od najmłodszych lat, która sprawi, że najpierw dziecko, później nastolatek i wreszcie dorosły człowiek będzie wiedział czy zdrowo się odżywia. Taki sposób komponowania posiłków zwalnia także z liczenia zalecanej gramatury, czyli ok. 400 g dziennie warzyw i owoców, w formie sałatek, surówek czy soków.
Czy w Polsce możemy codziennie zapewnić dziecku odpowiednią ilość warzyw i owoców? Specjaliści mówią, że oczywiście tak. Nasz klimat obfituje w mnóstwo sezonowych, lokalnych warzyw i owoców. Cześć z nich, jak np. warzywa korzeniowe, jabłka czy gruszki nadają się do przechowywania bez przetwarzania.
Ważne jest to, by podawane dzieciom, ale i dorosłym, zdrowe produkty się nie nudziły. Warto wiec sięgać po ciekawe przepisy i techniki kulinarne umożliwiające podawanie atrakcyjnych i pry okazji zdrowych posiłków.
Powstaje pytanie, co powinno znajdować się na drugiej połowie talerza? Otóż najlepiej podzielić ją znowu na dwie części. Na jednej ćwiartce umieszczać pełnoziarniste produkty zbożowe, na drugiej białko w formie mięsa, ryb nabiału i roślin strączkowych.
Źródło: pap.pl.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.