Artykuł promocyjny
Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2017-01-23 09:24:22
Autor zdjęcia/źródło: @Podstawy odkwaszania organizmu
Czego unikać odkwaszając organizm?
Istnieje ogromna lista produktów spożywczych, które działają zakwaszająco. Trudno je wymienić w tak krótkim tekście, można jednak wskazać pewne podstawowe grupy, które warto omijać z daleka, gdy zaczyna się przeprowadzać proces odkwaszania organizmu.
Z pewnością warto ograniczyć (a najlepiej wyeliminować) spożycie rafinowanego cukru – i to nie tylko w słodyczach. Wiele produktów ma go dodanych do składu w celu poprawy smaku, za każdym razem kosztem wartości zdrowotnych.
Warto również stopniowo ograniczać produkty przetworzone, często mające bardziej kwaśny odczyn pH, niż produkty, z których je pierwotnie wyrabiano. Przykładowo choć mąka pszenna sama w sobie ma odczyn kwaśny, po oczyszczeniu jej do postaci mąki białej, problem w tym zakresie jest większy. Natomiast optymalnie byłoby spożywać nie tyle potrawy z mąki (np. makarony), co kaszę. Więcej informacji na temat produktów zakwaszających (ale też tych odkwaszających) można znaleźć na stronach dotyczących zdrowia, m.in. w serwisie naturapluszdrowie.pl.
Łączenie odkwaszania z odtruwaniem
Co istotne, odkwaszanie warto łączyć z oczyszczaniem organizmu, choćby z tego względu, że w trakcie zakwaszenia często pojawiają się warunki sprzyjające rozwojowi kandydozy. Skoro więc staramy się doprowadzić organizm do porządku, warto robić to konsekwentnie – sięgając po produkty działające detoksykacyjnie pozbędziemy się przynajmniej części niekorzystnych substancji zalegających w organizmie, dzięki czemu nawet w przypadku powrotu do wcześniejszej diety poczujemy się nieco lepiej niż poprzednio.
W takowym odtruciu bardzo pomaga zamiana herbaty lub kawy na napary z ziół oczyszczających, takich jak pokrzywa, szałwia lub mniszek lekarski. Każda z tych roślin, pita regularnie w formie naparów (można je również stosować naprzemiennie), pozwala na uzyskanie całkiem dobrych efektów detoksykacyjnych.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!